Center za tujce Postojna. Foto: BoBo
Center za tujce Postojna. Foto: BoBo

Na Generalni policijski upravi navajajo, da sta migranta, nastanjena v postojnskem Centru za tujce, 29. decembra v sobi, v kateri sta bila skupaj nastanjena, zanetila požar, pri čemer je nastala materialna škoda. Istega dne zvečer je bil podtaknjen še en večji požar. Policija v zvezi s tem preiskuje in obravnava dve kaznivi dejanji poškodovanja tuje stvari, so navedli za STA.

Kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti policisti sumijo dva državljana Alžirije, ki pa po poročanju Mladine zanikata, da bi sodelovala pri požaru. Nevladna organizacija Delovna skupina za azil pa navaja, da naj bi požar zanetila državljana Sirije in Irana. A zanju policija navaja, da za zdaj nista med osumljenci kaznivega dejanja.

V Delovni skupini za azil navajajo še, da naj bi po pričevanjih migrantov policisti eno izmed oseb, ki sta bili obtoženi netenja požara in zaprti v samice, odvlekli v straniščne prostore in pretepli. Da naj bi v straniščih, kjer ni kamer, azilanta pričakala skupina osmih policistov in ga pretepla, je pisala tudi Mladina. "Dobil sem udarce po celem telesu, krvavel sem iz ust in komaj videl z levim očesom," je napad za Mladino opisal domnevno pretepeni azilant.

"Posebej varovane sobe"

Na policiji so pojasnili, da je bil dvema Alžircema odrejen strožji policijski nadzor v "posebej varovanih sobah" Centra za tujce. Kot so poudarili, to niso samice, temveč varovane sobe, opremljene z dvema posteljama, mizo, stoli, umivalnikom, straniščem, TV-sprejemnikom, domofonom ter videonadzorom. Tujce vanje namestijo na podlagi odločitve psihiatra, ko ima tujec težave z duševnim zdravjem, zaradi katerih je potreben 24-urni nadzor, ali za izvajanje strožjega policijskega nadzora.

V zvezi s pričevanjem o pretepu tujca so na Generalni policijski upravi odgovorili, da pri pregledu posnetkov videonadzornega sistema in zbranih obvestilih ni bilo ugotovljenih kršitev oziroma prekoračitev pooblastil policistov. Opravljena in potrjena je bila tudi ocena zakonite in strokovne uporabe prisilnih sredstev.

Uničeval inventar, zamašil školjko in splakoval

Pet policistov je tako 2. januarja zoper državljana Alžirije, ki je v postopku vračanja, uporabilo strokovni prijem in sredstva za vezanje in vklepanje za preprečitev samopoškodovanja te osebe. Tujec je namreč v varovani sobi iz neznanega razloga začel uničevati inventar, zamašil odtok straniščne školjke in puščal vodo ter na pozive policistov s tem ni prenehal, so navedli.

Postopek so izvedli v najbližjem večjem prostoru skupnih sanitarijah. Za to so se odločili zaradi agresivnega upiranja moškega in ker je bila v sobi tujca razlita voda, prostor pa umazan od urina in blata.

Tujca je po tem pregledal splošni zdravnik v Centru, kjer je moški dejal, da ga boli oko. Napoten je bil na specialistični pregled k oftalmologu, ki pa ni ugotovil nobenih posebnosti in poškodb, so navedli na policiji.