Posnetek zaslona iz enega izmed videoposnetkov, dostopnih na spletu.
Posnetek zaslona iz enega izmed videoposnetkov, dostopnih na spletu. "V teh dneh se v javnosti in na spletu pogosto pojavljajo razni intervjuji, v katerih nastopajo posamezniki, ki komunicirajo skrb za javno varnost in aktivnosti za zagotavljanje reda," je opozoril Omejec. Foto: Zajem zaslona

Na družbenem omrežju Instagram pod profilom "Slovenska obrambna straža (SOS)" zamaskirani moški grozijo z obračunom z migranti in zatrjujejo, da je treba vzpostaviti red.

Na to se je zdaj odzvala Policijska uprava Ljubljana in njen direktor Tomislav Omejec je pojasnil, da so že identificirali nekatere člane te skupine. "Gre za mlajše osebe, nekateri so bili že obravnavani v policijskih postopkih," je dodal. Ker se skrivajo za maskami ali maskirnimi oblačili in dajejo občutek, da gre za organizirano skupino, ki bi lahko bila nasilna, so pri lokalnem prebivalstvu vzbudili strah, zato so bili po njegovih besedah policisti pozvani, da intervenirajo.

Sicer pa še preiskujejo posnetke te skupine in ugotavljajo, ali gre za storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj javnega spodbujanja nasilja ali nestrpnosti. Prijave domnevnih žrtev oziroma potencialnih žrtev pa po Omejčevih navedbah še niso prejeli.

"Opozorili bi radi, da t. i. vaške straže, varde ali druge oblike samoorganiziranja, ko bi občani sami opravljali naloge državnih organov oziroma policije, predstavljajo varnostno tveganje, negativno vplivajo na občutek varnosti, četudi ne predstavljajo vedno kaznivega dejanja," je pojasnil. Dodal je, da je širjenje lažnih informacij, spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti nesprejemljivo, saj škodi občutku varnosti v lokalnem okolju in vzbuja dvome o varnostnih organih in organih pregona.

Direktor Policijske uprave Ljubljana Tomislav Omejec opozarja, da ni
Direktor Policijske uprave Ljubljana Tomislav Omejec opozarja, da ni "razlogov za kakršno koli organiziranje t. i. vaških straž, skupin SOS." Foto: Zajem zaslona

"Ljubljana je relativno varno mesto"

Naštel je, da je v Ljubljani letos število vseh obravnavanih kaznivih dejanj za osem odstotkov manjše kot v letu prej. "Stanje kriminalitete se ne povečuje, kot se želi v javnosti pogosto prikazati. Na povečane oziroma spremenjene trende kriminalitete v policiji takoj odreagiramo z metodami dela, kot so poostreni nadzori, okrepimo sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, mestnim redarstvom, tožilstvom in drugimi," je zatrdil.

Zato so v Ljubljani ustanovili posebno delovno skupino policistov, s katero zagotavljajo še večjo prisotnost na terenu. "Na PU-ju Ljubljana se zavedamo dejavnikov povečanih varnostnih tveganj, povezanih s področjem migracij in koncentracijo prosilcev za mednarodno zaščito v lokalnih okoljih. V okolišu azilnega doma in na drugih lokacijah, kot so avtobusna in železniška postaja, tako v Ljubljani kot Logatcu zagotavljamo stalno opazovalno službo in dnevno ocenjujemo razmere." Okrepljeno je tudi mednarodno sodelovanje.

Direktor ljubljanske policijske uprave je sicer še enkrat ponovil, da ni razloga za organiziranje t. i. vaških straž. "V policiji pa podpiramo samozaščitna ravnanja občanov, usmerjena v zaznavanje ravnanj in neobičajnega dogajanja v njihovi bližini. Pozivamo jih, da o zaznavi kakršnih koli ravnanj in oseb, obvestijo policijo."

Odkrita identiteta skupine, ki je grozila migrantom