Novomeški policisti so ustavili več tovornih vozil, ki so s počasno vožnjo ovirali promet. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost
Novomeški policisti so ustavili več tovornih vozil, ki so s počasno vožnjo ovirali promet. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost

Na cesti Novo mesto-Metlika so v zadnjem obdobju ustavili in opozorili več voznikov tovornih vozil, za katerimi se je zaradi počasne vožnje nabrala daljša kolona vozil, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Voznik, ki vozi z nižjo hitrostjo od največje dovoljene, mora pustiti kolono mimo

Med drugim so v sredo na Gorjancih ustavili voznika tovornega vozila s priklopnikom, ki je s počasno vožnjo oviral promet. Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v prometu.

Voznik, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene in od hitrosti prometnega toka, se mora na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo, če ga ta ne more varno prehiteti, še določa zakon.

Za omenjeno kršitev je predvidena globa v višini 120 evrov. Policisti voznike tovornih vozil in drugih počasnih vozil pozivajo k odgovornemu ravnanju. "Krajša ustavitev na primernem mestu vam ne bo vzela veliko časa, gotovo pa bo to pripomoglo k boljši pretočnosti in varnosti v prometu," so zapisali na novomeški policijski upravi.