Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na Generalni policijski upravi (GPU) pozivajo k dodatni varnosti v poletnih mesecih, v času dopustov in potovanj.

"Občutek varnosti je subjektivne narave in ga vsak posameznik doživlja na podlagi lastnih izkušenj. Prav vsak posameznik pa lahko tudi največ stori za lastno varnost, in sicer z oblikami samozaščitnega ravnanja, s katerimi zmanjša možnost, da postane žrtev kaznivega dejanja. V zadnjem času je policija obravnavala povečano število vlomov v stanovanjske hiše in stanovanja," poudarjajo.

Policisti opominjajo, da so "posebno 'vabljiva' za vlomilce odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje …"

"Preden se zapusti objekt (hiša, stanovanje, poslovni prostor …), je treba preveriti, ali so okna zaprta, vrata zaklenjena, da v bližini ni orodij, s katerim bi si lahko nekdo pomagal pri nasilnem vstopu. Glede na primere, s katerimi se policisti srečujemo, je še najučinkovitejše, da osebe, ki se jim zaupa (sosedi, prijatelji …), vedo, kdaj lastnika ni doma," pojasnjujejo.

Ob tem opozarjajo tudi na možnost vlomov v vozila, še posebej na parkiriščih v večjih turističnih središčih, ob morju, v gorah, toplicah in drugih turističnih krajih.

"Zato policisti ponovno pozivamo, da v vozilih, niti v prtljažnikih, ne puščate vrednih predmetov. Še hitreje pa postanejo vozila tarča tatov, če bodo vredne stvari odložene na vidnih mestih. Priprto okno zaklenjenega vozila je prava vaba za priložnostne tatove. Z malo truda in že v nekaj sekundah lahko odprejo vaše vozilo, v katerem imate morda mobitel, denarnico, torbico ali kovček," še sporoča GPU.