Ali so policisti dekle vklenili, ker ni nosilo maske?

Na družbenih omrežjih so v torek popoldne zakrožile objave o mladoletnici, ki naj bi jo policisti na Vranskem obravnavali, ker na avtobusu ni nosila zaščitne maske, pozneje pa še vklenili v lisice.

Na Generalni policijski upravi (GPU) so potem pojasnili, da sta morala policista uporabiti silo zaradi nesodelovanja potnice in njenega nesramnega vedenja. Vlado Ilić z GPU-ja je ponovil, da naj bi se mladoletnica vedla nedostojno do voznika in potnikov, s policistoma pa naj ne bi hotela sodelovati, saj naj ne bi hotela posredovati svojih osebnih podatkov.

Tako nista mogla ugotoviti njene identitete, in ker nista mogla postopati drugače, sta uporabila prisilna sredstva in jo zadržala na kraju. V tem času je prišla njena mama in povedala, da je mladoletna.

V postopku z mladoletnimi morajo biti policisti sicer obzirnejši in več časa nameniti pogovoru in opozorilom, da se čim bolj izognejo privedbi in uporabi prisilnih sredstev, je pojasnil.

Komisija GPU-ja bo zdaj preučila, ali je bil postopek izveden ustrezno, katere vrste prisilnih sredstev sta policista uporabila in ali sta jih uporabila v skladu z zakonom in pravili policijske stroke. Poročilo bo posredovano v. d. generalnega direktorja policije Andreju Juriču, potem pa bo šlo na ministrstvo za notranje zadeve, je napovedal.