Vegansko gibanje odpira moralne, ideološke in etične dileme, ki jih sprožajo kruti posnetki mesne industrije. Foto: Reuters
Vegansko gibanje odpira moralne, ideološke in etične dileme, ki jih sprožajo kruti posnetki mesne industrije. Foto: Reuters

Prvi, krajši posnetek spornih ravnanj pri intenzivni reji prašičev je v javnosti zaokrožil junija. Za posnetkom, na katerih so prikazana sporna ravnanja oz. kršitve zakonodaje s področja zaščite živali, stoji društvo AETP (Animal Enterprise Transparency Project) oz. mednarodni projekt transparentnosti živalskih obratov. Društvo trdi, da posnetki prihajajo s farme Ljutomerčan.

Družba Ljutomerčan rejo prašičev izvaja na lokaciji v Ljutomeru, kjer imajo, kot izhaja iz njihove spletne strani, 750 stojišč za plemenske svinje. Letno vzredijo 15.000 sesnih pujskov. Pujske po odstavitvi do prodaje oskrbujejo na farmi na lokaciji Cven. Vzrejene tekače prodajo za nadaljnje pitanje kupcem v Sloveniji, Avstriji in Hrvaški.

Inšpektorji niso ugotovili nepravilnosti

Dejansko stanje na terenu je po prvi objavi posnetkov preverjala uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, inšpektorji pa v času nadzora, ki je trajal več dni, niso ugotovili večjih nepravilnosti.

Stacionarne kamere v hlevih

Drugi, daljši posnetek so na upravi prejeli 2. avgusta, tri dni pozneje pa so ga, kot so potrdili, odstopili v obravnavo policiji zaradi suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali. Kot so dodali, je bila s prvim, krajšim 16-minutnim posnetkom, policija seznanjena že ob uvedbi inšpekcijskega postopka meseca junija.

Kot sta v minulih dneh poročala Delo in Dnevnik, so aktivisti tokrat objavili tudi posnetke stacionarnih kamer, nameščenih v hlevih.

Na Policijski upravi Murska Sobota so potrdili, da so ljutomerski policisti v začetku avgusta s strani uprave prejeli obvestilo, da se je na medmrežju pojavil nov videoposnetek, ki prikazuje prašičjo farmo, o zadevi pa še zbirajo obvestila. Konkretne prijave zaradi suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali v tej zvezi policija prejela, ne glede na navedeno pa preverjajo medijsko objavljene vsebine in zbirajo dodatna obvestila v smeri ugotovitve elementov omenjenega kaznivega dejanja.

Farma Ljutomerčan ovadila neznane storilce

Policisti medtem po poročanju časopisov Delo in Dnevnik vodijo tudi postopek zaradi prijave podjetja Ljutomerčan zoper neznane storilce. Na Policijski upravi Murska Sobota so potrdili, da je bila s strani družbe iz Ljutomera na policijsko postajo Ljutomer julija podana prijava zoper neznane storilce. Ker je zadeva v fazi predkazenskega postopka, več informacij policisti zaradi interesa preiskave ne razkrivajo.

Sindikat kmetov ogorčen

Oglasili so se tudi v Sindikatu kmetov Slovenije, kjer so ogorčeni nad nepooblaščenimi vdori posameznikov (aktivistov) na kmetije. "Dejstvo je, da nepooblaščeno vstopajo na tujo posest, ob tem pa kršijo vse biovarstvene ukrepe, ki se jih moramo po zakonodaji striktno držati slovenski kmetje," so opozorili.

Sindikat kmetov Slovenije od pristojnih državnih organov zahteva uvedbo ustreznih postopkov proti dejanjem posameznikov, ki nepooblaščeno vstopajo v kmetijske objekte ter s tem predstavljajo tveganje za prenos bolezni in okužb. "Ob tem s svojimi dejanji povzročajo stres pri živalih, motijo delovni proces na kmetiji ter povzročajo nemir na družinskih kmetijah," so dodali.

V hleve vdirajo veganski aktivisti