Policija preiskuje sum izdaje tajnih podatkov po objavi osnutka načrta za okrevanje februarja na spletni strani Mladine. Foto: BoBo
Policija preiskuje sum izdaje tajnih podatkov po objavi osnutka načrta za okrevanje februarja na spletni strani Mladine. Foto: BoBo

Policisti Policijske uprave Ljubljana Bežigrad so uredništvo Mladine zdaj zaprosili za podatke o tem, kjer so pridobili vladne dokumente osnutka načrta za okrevanje z oznako interno, še preden so bili ti tudi javno objavljeni.

Tednik je namreč februarja na spletni strani objavil osnutek načrta s prilogami.

Kot je razvidno iz dopisa Policijske postaje Ljubljana Bežigrad, na zaprosilo ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva Mladino prosijo za podatke o avtorju članka, odgovornem uredniku ter o tem, kdaj, na kakšen način in od koga so prejeli dokumente, označene s stopnjo tajnosti interno.

V Mladini so ob tem zapisali, da je članek, v katerem so dokumente objavili, podpisan z imenom in priimkom avtorja, javno pa je objavljen tudi podatek o odgovornem uredniku Mladine. Vprašanja policije tako vidijo bolj kot poskus zastraševanja kot zbiranje relevantnih dejstev, pomembnih pri dokazovanju kaznivih dejanj.

V DNS-ju zaskrbljeni zaradi postopka zoper Mladino

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so ob tem spomnili, da novela kazenskega zakonika iz leta 2015, ki je bila sprejeta na predlog društva, dekriminalizira objavo, pridobivanje, posredovanje ali posedovanje tajnih podatkov za razkritje javnosti, če je to razkritje v javnem interesu in če s tem ni ogroženo življenje ene ali več oseb. Spremembo je društvo v skladu s sodno prakso ustavnega sodišča in Evropskega sodišča za človekove pravice predlagalo zaradi sodnega preganjanja novinarjev in predkazenskega preganjanja novinarjev zaradi domnevne objave tajnih podatkov, so zapisali v odzivu.

V DNS-ju so tako zaskrbljeni zaradi postopka zoper Mladino, še posebej, ker je bila z dokumenta čez 14 dni umaknjena oznaka tajnosti, kar dokazuje, da je bila javnost več kot upravičena do vpogleda v ta dokument. V tem primeru pa ni nobenega razloga za pregon medija, zato pričakujejo, da se bo ta neupravičeni pregon nemudoma ustavil, so sporočili iz društva.