Policisti so tri osumljence dobro uro po vlomu v bankomat izsledili na mejnem prehodu Obrežje (fotografija je simbolična). Foto: BoBo/Nik Rovan
Policisti so tri osumljence dobro uro po vlomu v bankomat izsledili na mejnem prehodu Obrežje (fotografija je simbolična). Foto: BoBo/Nik Rovan

Kot je v izjavi za javnost povedal vodja oddelka za splošno kriminaliteto sektorja kriminalistične policije PU-ja Ljubljana Valter Zrinski, so bili storilci v dveh primerih uspešni in so iz bankomatov odtujili denar, dva primera pa sta ostala zgolj pri poskusu. Zaradi eksplozije je sicer tudi v primerih, ko storilci denarja ni uspelo dobiti, nastalo za več deset tisoč evrov škode.

Na podlagi zbranih obvestil in forenzičnih dokazov je bilo še pred zadnjo razstrelitvijo bankomata sicer ugotovljeno, da je enega izmed kaznivih dejanj osumljen državljan Hrvaške, za katerim je policija razpisala tudi iskanje na območju republike Slovenije.

Zadnji bankomat je bil nato razstreljen 19. junija okoli 3.45 na območju Most. Policisti in kriminalisti so takoj, ko so bili obveščeni o dogodku, začeli preiskavo na kraju kaznivega dejanja, vzporedno pa so pregledovali širšo okolico in o dogodku obvestili vse policijske enote po državi. Dobro uro po tem, ko je v Mostah odjeknila eksplozija, so novomeški policisti tri osumljence izsledili na mejnem prehodu Obrežje, ko so z avtomobilom želeli zapustiti Slovenijo.

V avtomobilu so bili trije hrvaški državljani, stari 29, 33 in 37 let, med njimi tudi omenjeni osumljenec, ki ga je policija iskala že pred tem. Ljubljanski kriminalisti so vsem trem odvzeli prostost in jim odredili pridržanje, avtomobil pa so zasegli. Kot je pojasnil Zrinski, so vsi trije v priporu.

Policisti našli tudi avtomobil s pripomočki

V okviru kriminalistične preiskave je bilo kmalu ugotovljeno, da so osumljenci pri izvrševanju kaznivih dejanj uporabljali več vozil. Kriminalisti so ob sistematičnem pregledu širšega območja odkrili še en avtomobil, ki so ga uporabljali trije osumljenci. V avtomobilu so našli tudi predmete, ki so bili uporabljeni za izvrševanje kaznivega dejanja – med drugim tudi dva električna skiroja, s katerima so storilci zapuščali kraj storitve, nahrbtnik s plinskimi jeklenkami, s katerimi so povzročili eksplozijo, oblačila in maskirne kape z izrezi za oči.

Na podlagi opravljenih forenzičnih DNK-preiskav je bilo nato ugotovljeno tudi, da je vloma v bankomat 5. junija, ki je bil izveden na območju Šiške, utemeljeno osumljen 29-letni državljan Hrvaške. Kriminalisti po pojasnilih Zrinskega nadaljujejo še zbiranje obvestil in dokazov glede vpletenosti ostalih dveh hrvaških državljanov.

V okviru sodelovanja s tujimi varnostnimi organi je bilo ugotovljeno, da so vsi trije osumljeni že bili obravnavani zaradi premoženjske kriminalitete, eden izmed njih pa je bil zaradi vloma v bančni avtomat tudi v preiskovalnem zaporu.

Zrinski je v izjavi za javnost sporočil še, da se kriminalistična preiskava nadaljuje, za kaznivo dejanje velike tatvine je predpisana zaporna kazen do petih let.