"Vsem občanom svetujemo, da ob vsakršnem primeru nasilja ali nadlegovanja, ne le na javnih krajih, ampak tudi v domačem okolju, čim prej zberejo pogum in poiščejo pomoč. Vse, ki za nasilje vedo ali ki so mu priča, pa pozivamo, naj se ne obrnejo stran, ampak žrtvi ponudijo pomoč in pokličejo na številko 113. Policisti smo se pripravljeni odzvati na vsakršno varnostno situacijo in ukrepati v najkrajšem možnem času," pravijo na PU Novo mesto. Foto: BoBo

V nedeljo, 18. februarja, je nekaj po 17. uri na gozdni sprehajalni poti v Novem mestu neznanec s fizično silo na tla porinil sprehajalko in jo nadlegoval. Ko je opazil, da se približuje skupina drugih sprehajalcev, je žrtev izpustil. Policisti na PU Novo mesto so bili o napadu obveščeni dan po dogodku.

Na podlagi opisa so policisti čez dva dni izsledili in prijeli 25-letnega osumljenca, državljana Kosova. Kriminalisti so ga zaradi kaznivega dejanja spolnega nasilja privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor.

Iščejo druge priče in morebitne žrtve

Kriminalisti nadaljujejo preiskavo in preverjajo, ali je bilo žrtev tega napadalca več. Pozivajo morebitne žrtve ali očividce, da se zglasijo na Policijski postaji Novo mesto ali pokličejo na številko 113 oziroma na anonimni telefon policije 080 1200. Prijavo lahko podajo tudi kriminalistom na policijski upravi, in sicer pisno, osebno, po telefonu ali v elektronski obliki.

"Na policiji se zavedamo, da kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost za žrtve pomenijo enega najhujših posegov v njihovo osebnostno celovitost. Odkrivanju storilcev in preprečevanju tovrstnih dejanj zato namenjamo vso pozornost," so zagotovili na PU Novo mesto.

Na območju Policijske uprave Novo mesto v zadnjih letih niso obravnavali spolnih napadov, storjenih na podoben način. Takoj po prijavi dogodka so po njihovih navedbah okrepili prisotnost na sprehajalnih poteh v Novem mestu. "Varnost občanov so zagotavljali policisti in kriminalisti, ki so naloge izvajali tudi v civilnih oblačilih, na sprehajalnih poteh so bili policisti konjeniki in vodniki službenih psov," so našteli.

Spolni napad na sprehajalko