Izet Rastoder. Foto: www.alesfevzer.com
Izet Rastoder. Foto: www.alesfevzer.com

Preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) je potrdil direktor uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav na tiskovni konferenci. Podrobnosti ni mogel komentirati, ker dejavnosti še potekajo. Tudi na vprašanje, ali je preiskava povezana s torkovim razbitjem mednarodne organizirane kriminalne združbe, ki je oskrbovala slovenski in tuji trg s prepovedanimi drogami, je odvrnil le, da to ni potrjeno.

Predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija je naknadno v sporočilu za javnost zapisal, da so tokratne preiskovalne dejavnosti na Letališki posledica kriminalistične preiskave, ki jo NPU vodi že nekaj časa v skladu z usmeritvami pristojnega državnega tožilstva.

"Preiskovalci so danes izvedli nujna preiskovalna dejanja na podlagi odredb sodišča in državnega tožilstva," je izpostavil. "Izvajanje operativnih dejavnosti nadaljujemo, sledila bo analiza pridobljenih podatkov, o vseh zbranih obvestilih bomo obvestili pristojno državno tožilstvo," je navedel in dodal še, da postopki "torej niso posledica klicev občanov na interventno številko 113".

V paketu ni bilo banan. Foto: Reuters
V paketu ni bilo banan. Foto: Reuters

Po navedbah medijev so se pripadniki specialne enote policije z oklepnim policijskim vozilom pripeljali na vhod enega izmed skladišč podjetja Derby v lasti podjetnika Izeta Rastoderja na Letališki cesti, kjer naj bi preiskovali sumljivo pošiljko, ki so jo v podjetju odkrili v enem izmed zabojnikov.

V podjetju Rastoder so popoldne v sporočilu za javnost zapisali, da so v zgodnjih jutranjih urah začeli razkladati kontejner z bananami, ki je v Slovenijo prispel z enotedensko zamudo, pri tem pa opazili nepravilnosti v nekaterih škatlah. Napolnjene so bile namreč s paketi pisarniškega papirja, in ne v celoti z bananami.

"Takoj smo sami obvestili pristojno carinsko službo, vendar je nekaj minut zatem v skladišče vstopila oborožena enota policije, ki je prisilila zaposlene, da so se morali uleči na tla in prekiniti z delom. Nekaterim so vzeli telefone. Zaradi tega je naše delo v skladišču zastalo. Našim kupcem po Sloveniji nismo mogli pravočasno dobaviti naročenih banan," so pojasnili.

Policija je po njihovih navedbah začela pregledovati škatle, v samo enem zabojniku je sicer shranjenih približno 1080 škatel, so povedali. Kot kaže, je bila problematična ena paleta. "Papir so preiskovalci odpeljali. Trenutno na kamerah preiskujejo in pregledujejo potek sprejema te pošiljke. Preiskava še poteka. Zaposleni sodelujemo s preiskovalci," so še navedli v Rastoderju.

Rastoder je lastnik podjetja Rastoder, ki je najbolj znano po blagovni znamki banan Derby, zaradi česar se ga je oprijel vzdevek kralj banan.

Mamila med bananami?