Foto: BoBo
Foto: BoBo

Celjski policisti so pojasnili ozadje sobotnega umora na Koroškem. 38-letni moški je kljub veljavnemu ukrepu prepovedi približevanja 33-letni partnerki okoli 21. ure prišel na njen dom in jo napadel. Žrtev je bila v napadu hudo poškodovana in je v nedeljo zjutraj v slovenjegraški bolnišnici umrla.

Vodja Oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije PU-ja Celje Milan Vogrinec je pojasnil, da je žrtev umora sredi aprila prijavila nasilje v družini, policija je obvestila tožilstvo, vendar ni bil izrečen ukrep pripora, temveč je bilo osumljencu umora prepovedano približevanje. Policisti nato niso ugotovili, da bi kršil prepoved približevanja, kar so vsak dan, tudi večkrat, preverjali.

Žrtev so na njenem domu obiskali le dve uri pred umorom, vendar ni bilo znanih nobenih kršitev.

"Ugotovljeno je bilo, da je osumljenec z originalnim ključem odklenil vrata v hišo in partnerko fizično napadel tako hudo, da je zaradi poškodb potem umrla," je pojasnil Vogrinec.

Osumljenca so v ponedeljek popoldne s kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja umora privedli k preiskovalni sodnici v Slovenij Gradcu, ki je zanj po zaslišanju odredila pripor.

Osumljencu umora grozi do 30 let zapora.

30 do 35 odstotkov ubojev in umorov zgodi v krogu družine

S PU-ja Celje so sporočili, da so letos do konca aprila izrekli 74 ukrepov prepovedi približevanja, lani v istem obdobju 83. V celotnem lanskem letu so izrekli 260 ukrepov prepovedi približevanja, v letu 2020 pa 287.

"Na območju celotne Slovenije se okoli 30 do 35 odstotkov ubojev in umorov zgodi v krogu družine. Tovrstnih dejanj med zakonci ali zunajzakonskimi partnerji je za okoli 20 odstotkov oziroma nekje petina vseh dejanj ubojev in umorov," so navedli na PU-ju Celje.

Na območju PU-ja Celje so tako letos že obravnavali tri umore, dva poskusa umora in tri poskuse uboja.

  • 1. januar 2022, v Celju – poskus uboja, ko je storilec na pešpoti zabodel sprehajalca.
  • 2. januarja 2022, v Preboldu – poskus umora v domu starostnikov, kjer je stanovalec zabodel sostanovalca.
  • 7. januarja 2022, v Celju – poskus umora, ko je moški zabodel nekdanjo partnerko.
  • 18. januarja 2022, v Celju – poskus uboja zaradi nesoglasij glede delovnega razmerja.
  • 28. januarja 2022, v Velenju – poskus uboja zaradi dolžniško-upniškega razmerja.
  • 24. februarja 2022, na območju Šmarja pri Jelšah – dvojni umor, ko je moški ustreli dva izvršitelja.

V vseh primerih, razen prvega, kjer je storilec še na begu, so osumljene kazensko ovadili in jih privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je vsem odredil pripor.

Lani so na območju PU-ja Celje obravnavali dva umora, en poskus umora in en poskus uboja.