Foto: BoBo/Borut Živulovič
Foto: BoBo/Borut Živulovič

Tožilstvo v Milanu je takrat izdalo nalog za peterico in Artjoma Usa, ki je v ZDA obtožen zarote za prevaro ZDA, zarote za bančne prevare, pranja denarja, tihotapljenja nafte in drugih kršitev sankcij, uvedenih proti Rusiji.

Kot poroča 24ur.com, so Usa oktobra 2022 aretirali v Milanu. Italijansko sodišče je lani odobrilo izročitev v ZDA, Us pa je naslednji dan pobegnil iz Italije z avtomobilom čez Slovenijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino v Srbijo, od koder naj bi odpotoval v Rusijo.

Na GPU-ju so za 24ur.com potrdili, da so v petek na območju Ljubljane izsledili iskano osebo, zoper katero so italijanski pravosodni organi na začetku decembra razpisali tiralico. "Evropski nalog za prijetje in predajo, ki ga je vložilo tožilstvo v Milanu, je bil izdan zoper več oseb v povezavi s pobegom ruskega poslovneža marca lansko leto," so zapisali na GPU-ju.

ZDA trdijo, da je v Rusijo mimo sankcij spravil milijone skoraj 159-litrskih sodov nafte iz Venezuele in občutljivo tehnološko opremo, ki se lahko uporabi za vojaške namene.