Vodja združbe je na temnem spletu na različnih tržnicah prodajal in ponujal raznovrstno paleto prepovedanih mamil v različnih količinah, za kar je imel izdelan in objavljen cenik. Foto: Policija
Vodja združbe je na temnem spletu na različnih tržnicah prodajal in ponujal raznovrstno paleto prepovedanih mamil v različnih količinah, za kar je imel izdelan in objavljen cenik. Foto: Policija

Kriminalisti so v torek opravili tri hišne preiskave – dve na mariborskem in eno na ljubljanskem območju pri štirih osumljenih ljudeh, starih od 28 do 43 let. Četverici so prostost odvzeli zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi mamili, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih mamil.

Osumljenci so si po ugotovitvah policije pridobili za najmanj tri milijone evrov protipravne premoženjske koristi. V četrtek so jih privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zoper vse odredil pripor. Po navedbah policije četverica do zdaj ni bila kaznovana zaradi tovrstnih kaznivih dejanj.

V zaključni akciji je sicer sodelovalo 70 kriminalistov in policistov s policijskih uprav Murska Sobota, Maribor in Ljubljana, skupaj s kriminalisti z Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave. Med kriminalistično preiskavo in v hišnih preiskavah v zaključni akciji je bila zasežena ena od največjih količin prepovedanih mamil v Sloveniji. Kriminalisti so osumljenim ljudem zasegli skupno okoli 400 kilogramov prepovedanih mamil, ki jih analizira Nacionalni forenzični laboratorij v Ljubljani.

Mednarodna preprodaja s pomočjo kriptovalut

Kriminalisti so med 15-mesečno policijsko preiskavo v Sloveniji sprva zbirali obvestila, pozneje so uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe. V tem času je bilo v sodelovanju s policisti iz Nemčije, Avstrije in Estonije v tujini zaseženih okoli pet kilogramov različnih prepovedanih mamil in več kot 4500 kosov tabletk ekstazija.

Kriminalna združba je imela po vsem svetu zelo dobro organizirano mrežo za preprodajo prepovedanih mamil, ki je potekala izključno na tržnicah na temnem spletu. Plačila za nakupe prepovedanih mamil so se vršila izključno z uporabo kriptovalut, so ugotovili v kriminalistični preiskavi.

Mamila pošiljali v embalaži za prehranske dodatke

V policiji ocenjujejo, da so z uspešnim preiskovanjem preprodaje prepovedanih mamil na temnem spletu naredili velik korak naprej. Pomurski kriminalisti so se namreč prvič srečali s preiskovanjem prodaje velikih količin prepovedanih mamil na tak način. Nakup mamil praviloma ni potekal osebno in tako ni bilo fizičnega stika med prodajalcem in kupcem, kar je še dodatno oteževalo preiskavo.

Vodja združbe je na temnem spletu na različnih tržnicah prodajal in ponujal raznovrstno paleto prepovedanih mamil v različnih količinah. Komuniciral je s kupci in tudi pripravljal pakete s prepovedanimi mamili. Prav tako je skrbel za nabavo predhodnih surovin, s pomočjo katerih so izdelovali amfetamin.

Preostali člani združbe so skrbeli za pripravo in oddajo pošiljk, izključno prek pošte. V nekaterih primerih so prepovedano mamilo dostavljali tudi osebno, predvsem v Avstrijo. Storilci so svoje dejavnosti prikrivali na različne načine. Skrbno so izbirali embalažo, v kateri so kupcem pošiljali prepovedano mamilo, da bi ostali neopazni. Uporabljali so embalažo za prehranske dodatke in jo zapakirali tako, da je bila videti kot originalna.

V dobrih dveh letih na eni od tržnic prodal za več kot 600 tisoč evrov mamil

Vodja združbe preprodajalcev je imel na temnem spletu objavljen tudi cenik. Cena kokaina je bila 40.000 evrov za kilogram, heroina 9000 evrov za kilogram, metamfetamina 16.000 evrov za kilogram, cena tabletke ekstazi se je gibala od enega do dveh evrov, odvisno od količine nakupa. Cena speed paste pa je bila 1300 evrov za kilogram, so zapisali na policiji. Na ceno so vplivali nabavljena količina, kraj dostave, pogostost odkupa in pretekle nabave. Dobavljena prepovedana mamila so bila po navedbah policije izjemne kakovosti in čistosti, da jih je lahko kupec še dodatno redčil za nadaljnjo preprodajo.

Med preiskovanjem in pregledovanjem profila vodje združbe na temnem spletu je bilo ugotovljeno, da je med aprilom 2018 in julijem 2020 samo na eni izmed tržnic temnega spleta prodal za več kot 600.000 evrov prepovedanih mamil. Preprodajali so tudi na drugih tržnicah temnega spleta, končni podatki pa bodo znani po koncu zbiranja obvestil, so še pojasnili na policiji.

Murskosoboški policisti zasegli 400 kg mamil