Foto: PU Novo mesto
Foto: PU Novo mesto

Občani naj bodo še posebej pozorni na bankovce za višje zneske, so opozorili na Policijski upravi Novo mesto. Občanom svetujejo, naj bankovce dobro pogledajo, otipajo in obrnejo proti svetlobi, saj so tako ponaredki zaščitnih elementov opaznejši.

Foto: PU Novo mesto
Foto: PU Novo mesto

"Pozorni naj bodo na relief, ki ga ponaredki največkrat nimajo. Pri pregledu pristnega bankovca proti svetlobi sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih še portretno okence. Pri nagibanju bankovca naprej in nazaj se na srebrnem znaku opazi portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki," so poudarili.

Občanom svetujejo tudi, da v primeru suma, da je bankovec ponarejen, preverijo več zaščitnih elementov in bankovec primerjajo z drugim bankovcem. Če so v dvomih, pa lahko bankovec prinesejo tudi v pregled na blagajno Banke Slovenije.

"Prav tako svetujemo, da v primeru dvoma o pristnosti transakcije ne izpeljete. Skušajte si zapomniti čim več informacij o tem, kdaj, kje in od koga ste bankovec prejeli in o tem obvestite policiste. Ti podatki so pri policijski preiskavi zelo koristni," še opozarjajo na PU-ju Novo mesto.