Požar je izbruhnil okoli 23.30, zaznali so ga policisti. Evakuirali so okoli 67 okoliških stanovalcev in jim zagotovili namestitev v avli občinske stavbe. Nihče od njih ni poškodovan, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Objekt s površino približno 1800 kvadratnih metrov je v celoti zgorel in je popolnoma uničen, obstaja nevarnost, da se podre. Sosednji objekt, kjer so stanovanja, so pred požarom obvarovali. Poškodovano je eno stanovanje, druga so primerna za bivanje. Prav tako so poškodbe nastale na treh vozilih, parkiranih na parkirišču. Zaradi visokih temperatur so popokala stekla na sosednjih objektih.

V neposredni bližini gorečega objekta je bil na reki Savi poškodovan del hidroelektrarne Gorenjskih elektrarn, so že zapisali na spletnih straneh Uprave RS za zaščito in reševanje.

Pogorelega objekta še niso pregledali, tako da vzrok požara še ni znan, prav tako ne višina gmotne škode.

Kot je poročala novinarka Radia Slovenija Aljana Jocif, je bila stavba - nekdanji Majdičev mlin iz 19. stoletja, ki je vpisan v register kulturne dediščine - zapuščena in prazna. Pred kratkim pa jo je kupilo projektno podjetje Naš mlin.

Požar je gasilo 133 gasilcev Gasilske reševalne službe Kranj in prostovoljni gasilci društev Kranj - Primskovo, Stražišče, Britof, Breg ob Savi, Mavčiče, Kokrica, Suha, Predoslje, Goriče, Golnik, Jošt, Besnica, Žabnica, Podblica ter Trstenik. Okrog 1. ure jim ga je uspelo omejiti. Gasilci zaradi posameznih žarišč še ostajajo na terenu, podatkov o morebitnih poškodovanih pa na PU-ju Kranj nimajo.

Potrebna bo celovita sanacija hidroelektrarne, ta ne bo delovala vsaj leto in pol

Kot so sporočili iz Elektra Gorenjska, so v hidroelektrarni Sava štirje agregati za proizvodnjo električne energije. V požaru je pogorel del strojnice, v katerem sta agregata C in D, ki sta bila v požaru popolnoma uničena. Pogorel je tudi prostor za obratovalno osebje. Zaradi velike količine gasilne vode pa sta močno poškodovana tudi agregata A in B. Prav tako so poškodovane vse kabelske povezave, je za Radio Slovenija povedal Aleš Ažman, pomočnik direktorja Elektra Gorenjske.

Kot so ocenili, bo škoda na objektih ogromna. Velika pa bo tudi posredna škoda, saj elektrarna do celovite sanacije ne bo mogla proizvajati elektrike. Hidroelektrarna Sava sicer letno proizvede med 10.000 in 12.000 megavatnih ur zelene električne energije, kar zadošča za oskrbo 2500 gospodinjstev. Hidroelektrarna, kot je poročal Radio Slovenija, ne bo delala vsaj leto in pol.

Hidroelektrarna pa ni pomembna le z vidika proizvodnje. "Njena strateška pozicija je zanimiva z vidika samooskrbe, prav tako je bila zakladnica zgodovinskih mejnikov, ki povezuje preteklost, sedanjost in prihodnost, hkrati pa predstavlja trajnostni vir zelene energije, ki je dostopen v središču urbanega okolja," so poudarili v Elektru Gorenjska in napovedali, da bodo takoj pristopili k celoviti sanaciji hidroelektrarne.

Zadrževanje v okolici je prepovedano

Policisti ob tem opozarjajo, da je zadrževanje na območju intervencije in v ožji okolici zaradi nevarnosti podrtja objekta prepovedano. Poleg tega je zaprta cesta na Jelenovem klancu oziroma Ljubljanski cesti iz smeri Gimnazije Kranj – Globusa in iz smeri železniške postaje proti Jelenovemu klancu, v obratni smeri pa promet na Savski cesti v smeri železniške postaje enosmerno.

Požar v večji zapuščeni stavbi v Kranju
Foto: RTV Slovenija/Silvo Plavec
Foto: RTV Slovenija/Silvo Plavec