V isti jami se je na Tolminskem leta 2016 hudo poškodoval britanski jamar (fotografija je nastala med takratno reševalno akcijo). Foto: Radio Koper
V isti jami se je na Tolminskem leta 2016 hudo poškodoval britanski jamar (fotografija je nastala med takratno reševalno akcijo). Foto: Radio Koper

Pri reševanju je bilo treba razširiti 150 metrov dolg ozek rov – meander, tako da se je zaradi miniranja reševanje precej zavleklo, je povedal vodja jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije Walter Zakrajšek. V akciji je sodelovalo skupno 59 jamarskih reševalcev in domačih, tolminskih jamarjev.

Sorodna novica Reševanje ujetega jamarja bi se lahko zavleklo še za en dan

Pomagali so tudi reševalci Gorske reševalne službe, državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, tolminska civilna zaščita in enoti policijskega in vojaškega helikopterja. Helikopter Slovenske vojske je jamarja, ki si je po poročanju Televizije Slovenija poškodoval ramo in zapestja, ob 7. uri zjutraj prepeljal v ljubljanski UKC.

Domačin, sicer izkušen jamar, je 300 metrov v jami v soboto obtičal zaradi spleta okoliščin, potem ko je naredil nepravilen gib z rokami. "Poškodovanec nima izpahnjene rame, kot smo se bali, ampak ima le poškodovano oziroma natrgano vezno tkivo, kar bo po naših izkušnjah lažje za transport," je v nedeljo povedal Zakrajšek.

Primadona je jama na pobočju Tolminskega Migovca v tolminski občini, njen vhod je na približno 1800 metrih nadmorske višine. Gre za poševno in stopnjasto brezno dolžine 8046 metrov in globine 645 metrov. Tolminski jamarji v njej intenzivno raziskujejo zaradi možnosti najdbe novih rovov.

V tej jami se je leta 2016 hudo poškodoval britanski jamar.