"Takoj ko so zaznali uhajanje plina, sta dva delavca to želela preveriti. Zlezla sta v jašek in nato je prišlo do eksplozije, oba sta huje poškodovana," je za TV Slovenija s kraja dogodka poročal Jan Novak.

Vseh šest poškodovanih so oskrbeli v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC). Kot je v večerni izjavi pojasnil dežurni travmatolog Marko Jug, so vsi zunaj smrtne nevarnosti in ne potrebujejo intenzivne terapije. Enega od otrok so tudi že odpustili v domačo oskrbo.

Poškodovani imajo opekline po izpostavljenih delih telesa. Pri tistih, ki ostajajo v bolnišnici, se trudijo, da te ne bi pustile dolgotrajnih posledic. Kot je povedal Jug, bodo po prvi obravnavi opeklin lahko po potrebi sledili tudi operativni posegi.

Zaradi varovanja osebnih podatkov podrobnejših pojasnil ni podal.

Eksplozija zaradi napake na plinovodu

Stanovalci so se že vrnili na svoje domove
Po eksploziji so sicer evakuirali 76 bližnjih stanovalcev, ki pa so se nato pozno popoldne že začeli vračati na svoje domove.

Pospremili so jih gasilci, ki so v objektih preverili prisotnost plina. Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, so pregledali hiše in niso zaznali nobene nevarnosti. "Vsa stanovanja smo pregledali z merilniki plinov, ki so pokazali, da plina ni več," je za STA pojasnil tudi vodja operative v Gasilsko reševalni službi Kranj Andraž Šifrer. Zato v stanovanjih glede uporabe ognja ni nobenih dodatnih omejitev, ljudje si lahko brez skrbi zakurijo v kaminu ali skuhajo večerjo.

Prepovedano je prižiganje cigaret
Še vedno pa velja prepoved kurjenja v naravi ali uporaba drugega odprtega ognja v neposredni bližini kraja eksplozije, tudi prižiganja cigaret. Občane sicer pozivajo tudi, naj, če zaznajo vonj po zemeljskem plinu, pokličejo 112.

Kot je pojasnil Šifrer, pa so sistem uspešno prepihali, tudi v jaških plina ni več. Gasilci so preverjali tudi širjenje plina proti Kranju, Miljam in Predosljam.

Dejavnosti bodo sicer nadaljevali tudi ponoči. "Za zdaj nevarnosti ni več v nobenem jašku. Ampak zaradi preventive, tudi da bodo prebivalci mirno spali, bomo prisotnost plina v jaških merili celo noč, če bo treba, tudi v sredo," je dodal.

Kriminalisti bodo ogled nadaljevali v sredo, policisti pa ostajajo na kraju dogodka, so še sporočili s PU-ja Kranj.