Mariborsko višje sodišče je potrdilo sodbo ptujskega okrožnega sodišča iz novembra lani. Foto: BoBo
Mariborsko višje sodišče je potrdilo sodbo ptujskega okrožnega sodišča iz novembra lani. Foto: BoBo

Takrat 24-letni Daoud Saadaoui slovensko-alžirskih korenin je bil leta 2013 po priznanju uboja svojega očima v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti na predobravnavnem naroku obsojen na sedem let zapora ter obvezno psihiatrično zdravljenje na sodnomedicinskem psihiatričnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Potem ko je odsedel že šest let zaporne kazni, je ustavno sodišče ugodilo pritožbi ter kljub priznanju razveljavilo sodbo.

Njegov novi zagovornik Peter Kos je v ustavni pritožbi sodišču očital nepravilno opredelitev kaznivega dejanja, saj je bil očim pred ubojem do Saadaouija večkrat fizično in psihično nasilen. Za obsojenega, sicer s težavami v duševnem zdravju, je to pomenilo izjemno stresno situacijo, v kateri naj se ne bi mogel več obvladati.

Kot je trdila obramba, je obtoženi v sodnem postopku res priznal potek kaznivega dejanja, ne pa tudi pravne kvalifikacije kaznivega dejanja uboja, saj naj bi bilo iz dejstev in dokazov razvidno, da naj bi šlo kvečjemu za uboj na mah, pri čemer kot laik razlike ne more poznati.

Ustavno sodišče je v odločbi poudarilo načelo domneve nedolžnosti kot ene od temeljih človekovih pravic, ob tem pa spomnilo, da zakon o kazenskem postopku nalaga, da sme sodišče obdolženca obsoditi samo, če je prepričano o njegovi krivdi. Ta dokazni standard velja za vsako obsodilno sodbo, torej tudi za sodbo, izdano na podlagi priznanja krivde.

Ptujsko tožilstvo je tudi na lanskem ponovljenem sojenju, ki je bilo v celoti zaprto za javnost, po pisanju Večera sprva vztrajalo pri uboju, a si je skozi dokazni postopek premislilo in se proti koncu strinjalo z obrambo, da mu gre očitati uboj na mah. Razlika je pomembna predvsem zaradi višine predpisane kazni, saj za uboj storilcu grozi od pet do petnajst let zapora, za uboj na mah pa kazen od enega do deset let zapora, pojasnjuje časopis.

Na ptujskem sodišču je bil postopek sklenjen novembra lani, sodnik Aleksander Turk pa je Saadaouija obsodil na štiri leta in deset mesecev zapora ter varnostni ukrep obveznega zdravljenja. Obramba se je na to pritožila, ker naj bi sodišče tudi v drugo pretiravalo z višino izrečene kazni. Vendar so višji sodniki marca pritožbo zavrnili kot neutemeljeno in pravnomočno potrdili kazen.

Odvetnik Kos primera za Večer ni želel komentirati, ker za to nima dovoljenja stranke, časopis pa domneva, da bo obramba, glede na to, da je bil Saadaoui v zaporu več kot leto predolgo, vložila tožbo proti državi.