Požar so ponoči omejili in v četrtek tudi pogasili. Pomagali so štirje helikopterji. Foto: Nejc Perkon
Požar so ponoči omejili in v četrtek tudi pogasili. Pomagali so štirje helikopterji. Foto: Nejc Perkon

Gasilci so obsežen požar na goriškem Krasu pogasili že v dopoldanskem času, je za Radio Slovenija poročala novinarka Ingrid Kašca Bucik.

Vodja intervencije Simon Vendramin je pojasnil: "Požar je pogašen. Na požarišču izvajamo prelet samega požarišča, se pravi čiščenje in namakanje požarišča, da ne bi prišlo do ponovnega izbruha požara zaradi burje. Aktivnosti gašenja se bodo ukinile in postavila se bo požarna straža, ki bo še čez noč in mogoče jutri čez dan, to bomo videli na podlagi ocene jutrišnjega dne."

Glede na to, da je požar pogašen, bodo preklicali tudi državni načrt. Popoldne so že odprli regionalno cesto Miren–Opatje selo. Pri gašenju požara je sodelovalo veliko gasilcev. "Prvi dan več kot 240, čez noč 140 in danes 190 gasilcev in drugih pripadnikov Civilne zaščite ter reševalnih služb, pirotehnikov in kolegov iz sosednje Italije," je povedal Vendramin.

Požar je izbruhnil v okolici pomnika braniteljem slovenske zemlje na Cerju. Foto: BoBo
Požar je izbruhnil v okolici pomnika braniteljem slovenske zemlje na Cerju. Foto: BoBo

Menjava gasilcev olajšala delo
Zjutraj so gasilce z goriškega območja zamenjali gasilci s sosednje, notranjske regije. "Že včeraj smo vedeli, da bomo prišli na pomoč, tako da smo se organizirali ponoči in smo potem zjutraj ob štirih vstali in šli na pomoč," je povedal poveljnik Marko Gorše.

Gašenje je bilo precej oteženo, poudarja Stane Črvič, član prostovoljnega gasilskega društva Šempeter. Težava je teren, ki je neprehoden in dostop do požarišč je slab.

Vzrok požara, ki ga preiskuje policija, za zdaj še ni znan. Preiskava je še v teku, so povedali na novogoriški policijski upravi, še poroča Radio Slovenija.

Na območju požara za zdaj ostaja 30 gasilcev. Kot je povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač, bodo območje opazovali s Pomnika miru na Cerju, od koder je dober razgled na celotno območje požara, piše Slovenska tiskovna agencija.

Območje Cerja je bilo med prvo svetovno vojno del soške fronte, zato so na njem še mnoge ostaline iz tega obdobja. Glede na to so bili na območju požara ves čas prisotni tudi pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Po besedah pirotehnikov je bilo mogoče slišati eksplozije ostankov iz vojne.

Gasilci še vedno gasijo požar na Cerju