Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zagorelo je vzhodno od Muzca na pobočju Stola proč od gozdnih cest, zato so nemudoma aktivirali helikopter. Delo gasilcem otežuje veter, upajo pa na pomoč dežja, pravi vodja intervencije Peter Rosič iz Prostovoljnega gasilskega društva Breginj: "Trenutno ne pada dež, je pa padal, vendar požara ni pogasil, je pa dosti bolj pod kontrolo. Helikopter izvaja nalete, vodo zajema iz bazena v bližini gasilskega doma v Breginju, polni pa se iz potoka Bela."

Na terenu je okoli 30 gasilcev. Kaj je bil razlog tokratnega požara, še ni znano, predvidevajo pa, da ga je včeraj zanetila strela. Upajo, da bodo požar čim prej omejili.

Še po 30 letih je namreč živ spomin na takrat največji požar po drugi svetovni vojni v Sloveniji, ki ga je marca 1992 zanetil starejši domačin pri požiganju travniških odpadkov na pobočju Stola. Nad Breginjem je gorelo kar šest dni, požar je zajel 1800 hektarjev travniških površin, požar je gasilo več kot 700 gasilcev, domačinov, gozdarjev, lovcev, policistov, vojakov in drugih.