Glavna obravnava naj bi stekla 21. januarja. Foto: Pixabay
Glavna obravnava naj bi stekla 21. januarja. Foto: Pixabay

Obtožnica zakoncema Kleindienst in Loviću očita, da so žrtev lani septembra tako pretepli, da je umrla v jeseniškem zabojniku za brezdomce, kjer je takrat prebivala. Pokojni in obdolženci so bili sicer dobri znanci, na tragični dan pa so se v nastanitvenem objektu sprli. Med njimi je naprej prišlo do prepira in potem še do pretepa, v katerem je pokojni utrpel udarce in brce v glavo.

Trojico, ki je v priporu vse od lanskega septembra, je tožilstvo sprva bremenilo kaznivega dejanja uboja, vendar ker ni bilo izkazanega namena, da so želeli oškodovanca ubiti, jih zdaj bremeni povzročitve posebno hude telesne poškodbe, ki je imela za posledico smrt. Grozi jim od tri do 15 let zapora.

Pred sodnico Andrijano Ahačič je tokrat stopila le Gloria Kleindienst, saj ostalih dveh obdolžencev niso pripeljali iz pripora. Tožilka Lea Martinjak bi zanjo v primeru priznanja krivde predlagala sedemletno zaporno kazen, vendar Kleindienstova krivde ni priznala.

Zagovornica: Kleindienstova pri žrtvi zgolj po naključju

Kot je povedala njena zagovornica Barbara Nastran, tožilstvo očitkov kaznivega dejanja, ki naj bi ga zagrešili v sostorilstvu, ni konkretiziralo in ni upoštevalo vloge vsakega od obdolžencev. Pri tem ni upoštevalo ugotovitev izvedenca sodne medicine, ki je pojasnil, kdo bi glede na takratne okoliščine lahko povzročil poškodbe, ki so vodile v smrt žrtve.

Tudi iz zagovorov obdolžencev in načina njihovega prihoda k oškodovancu izhaja, da ni šlo za enotno ravnanje sostorilcev. Pri oškodovancu se je namreč po vnaprejšnjem dogovoru zadrževal le Lović, Kleindienstova pa je k njemu prišla izključno zato, ker je bila dogovorjena z Lovićem glede težav z možem, pri čemer so jo k oškodovancu pripeljali celo jeseniški policisti. Zagovornica je poudarila, da je bila Kleindienstova tam zgolj po naključju in ni imela ne naklepa ne motiva storiti očitanega kaznivega dejanja.

14. januarja pred sodnico še druga dva obdolženca

Znova je predlagala tudi odpravo pripora, saj ni ponovitvene nevarnosti. Obdolžena sicer še nikoli prej ni bila obravnavana ali kaznovana za kakršno koli kaznivo dejanje ali za prekršek z znaki nasilja. Tožilka je na drugi strani navedla, da je sodišče ugovor obrambe glede obtožnice že zavrnilo, prav tako tudi predhodni predlog o odpravi pripora.

O odpravi pripora bo zdaj odločal zunajobravnavni senat. 14. januarja bo potekal predobravnavni narok še za druga dva obdolženca, glavna obravnava pa naj bi nato stekla 21. januarja.