Družba Okolje Piran je po zaključku preiskav zanikala očitke o nepravilnostih. Gašpar Mišič pa za dodatna pojasnila ni bil dosegljiv. Foto: TV Slovenija
Družba Okolje Piran je po zaključku preiskav zanikala očitke o nepravilnostih. Gašpar Mišič pa za dodatna pojasnila ni bil dosegljiv. Foto: TV Slovenija

Nacionalni preiskovalni urad je zaključil hišne preiskave, v okviru katerih je iskal dokaze o morebitnih nepravilnostih pri oddaji centralnega dela plaže Portorož.

Z Generalne policijske uprave so sicer že čez dan sporočili, da vodijo predkazenski postopek zoper enega osumljenca, ki so ga tudi pridržali. Gre pa za preiskavo zaradi "suma kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti na škodo gospodarske družbe s sedežem na območju Policijske uprave Koper".

Okolje Piran je novembra lani plažo pred restavracijami Paco, Jadro in Cacao v Portorožu za 20 let oddalo Hotelu Kempinski Palace Portorož in njegovi lastnici, družbi MK Group srbskega poslovneža Miodraga Kostića.

Kot so zapisali v družbi, je bila oddaja plažne površine v izmeri približno 2165 kvadratnih metrov Hotelu Palace Portorož tudi del sanacijskega načrta podjetja, ki ga je potrdil nadzorni svet.

"Okolje Piran sem prevzel v slabem finančnem stanju in se skupaj s sodelavci lotili zahtevne finančne sanacije. Očitno smo s tem nekomu stopili na žulj, kar dokazuje današnja preiskava. V prijavi je veliko neresničnih navedb," je v sporočilu za javnost poudaril direktor Okolja Piran Gašpar Gašpar Mišič, ki je bil po poročanju več medijev tekom preiskave tudi pridržan. V družbi so sicer popoldne navedli, da "uprava družbe ni pridržana".

Gašpar Mišič je dodal, da je bila prihodkovna stran v prijavi in odredbi prikazana popolnoma narobe, medtem ko odhodkovna sploh ni prikazana, kar prikazuje napačno dejansko stanje, pa čeprav so prijavitelju vsi podatki o poslovanju Okolje Piran javno dostopni.

Del plaže so oddali prek javnega razpisa, ki je bil objavljen oktobra lani. Glede na razpis gre za nekaj manj kot 2.200 kvadratnih metrov površine, predviden pa je 20-letni najem z možnostjo podaljšanja za 10 let. Najnižja letna najemnina je bila določena v višini okoli 18.400 evrov brez DDV-ja, kar v 20 letih pomeni skupno 368.000 evrov brez davka.

Sporen najem portoroške plaže

Centralna plaža Portorož je v štiriletnem obdobju kljub prihodkom iz poslovnih prostorov, torej lokalov, danih v najem, poslovala z izgubo. Ta je leta 2016 znašala 236.050 evrov, leta 2017 224.284 evrov in leta 2018 45.247 evrov, medtem ko so imeli konec lanskega novembra 13.571 evrov dobička, ki pa še ni dokončen, ker določene obveznosti še niso bile poknjižene, tako da bo tudi v letu 2019 predvidoma izkazana izguba.

Ponovili so, da je Gašpar Mišič kriminalistom "samostojno izročil vso zahtevano dokumentacijo, tako da hišna preiskava dejansko sploh ni bila izvedena". Prav tako je bil kriminalistom na voljo za vsa pojasnila.

Ob tem so poudarili, da je Okolju Piran v interesu, da aktivno in konstruktivno sodeluje s preiskovalnimi organi z namenom, da sum, ki je vzrok za preiskavo, strokovno in na osnovi dejstev čim prej razjasni in dokaže, da je poslovodstvo ravnalo v korist podjetja.

"Nobena neutemeljena ovadba in poskusi diskreditacij mene in mojih vestnih sodelavcev ne bodo odvrnili od prepotrebne sanacije družbe. Prebivalci občine Piran si zaslužijo kvaliteten in finančno vzdržen javni servis in to jim bomo zagotovili. Junak, ki bo dokazal, da podatki v ovadbi vzdržijo ekonomsko presojo, si zasluži Nobelovo nagrado za ekonomijo," je zaključil Gašpar Mišič.