61 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada je skupaj s kriminalisti iz Ljubljane, Maribora in Kopra izvajalo oz. še izvaja 16 hišnih preiskav zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti v povezavi z nakupom nepremičnine na Litijski cesti v Ljubljani, so potrdili na Generalni policijski upravi.

Izjava direktorja NPU-ja o hišnih preiskavah glede nakupa stavbe na Litijski

Darko Muženič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada, je pojasnil, da se hišne preiskave izvajajo v večjem številu poslovnih in zasebnih prostorov ter v prostorih enega izmed državnih organov na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Koper in Novo mesto. Po njegovih navedbah je kaznivega dejanja osumljenih 13 ljudi, ki naj bi v postopku nakupovanja nepremičnine pripravili dokumentacijo, ki ni izkazovala resničnega stanja nepremičnine v naravi, in si tako s kaznivimi dejanji pridobili 3,4 milijona evrov protipravne premoženjske koristi.

Za storitev tega kaznivega dejanja je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora, je še povedal Muženič in dodal, da se bo preiskava nadaljevala s pregledom vsega zaseženega gradiva, elektronskih naprav – zasegli so večje količine.

Zaradi zakona o varstvu osebnih podatkov imen preiskovancev ni razkril. Povedal je le, da je vseh 13 osumljencev sodelovalo pri pripravi dokumentacije za izvedbo posla in da imajo različne funkcije.

Stavba na Litijski cesti. Foto: BoBo/Igor Kupljenik
Stavba na Litijski cesti. Foto: BoBo/Igor Kupljenik

Med osumljenimi ni Dominike Švarc Pipan, je pa za TV Slovenija potrdila, da so jo obiskali. "Preiskava je bila izvedla korektno, jaz sem – kot sem to že prej napovedala – pri njej polno sodelovala, sem se strinjala z vsem, kar so pregledali, tudi sama sem predala določeno dokumentacijo. Preiskava je bila korektna, svoje delo so opravili zelo natančno," je dejala in dodala, da jo to zelo veseli.

Osumljeni naj bi bili Uroš Gojkovič, Simon Starček, Sebastjan Vežnaver ter sodni cenilec Anton Rigler, poroča STA. Kriminalisti so med drugim obiskali tudi Igorja Šoltesa, je prvi poročal portal Necenzurirano. Njegov odvetnik Janez Koščak je za STA povedal, da Šoltes ni med osumljenimi zlorabe položaja, kriminalisti pa so ga obiskali zato, ker na ministrstvu nima več pisarne. "Postopek je potekal korektno, kriminalisti so iskali dokumentacijo v zvezi z nakupom zgradbe, ki pa je nima, tako da niso zasegli nobene dokumentacije. Saj tudi ni bil v komisiji, ki je odločala o nakupu, niti ni sklepal pogodb," je povzel Koščak.

Dodal je, da kriminalisti pregledujejo tudi Šoltesovo nekdanje delovno mesto na ministrstvu, kjer pa ne bosta prisotna. Na ministrstvu je ostal tudi Šoltesov stari telefon, je potrdil.

Hišne preiskave na ministrstvu še potekajo, so potrdili, tega, kdo je med osumljenimi, pa niso želeli komentirati. Po neuradnih informacijah STA-ja naj bi bila sicer glavna osumljenca nekdanji vodja službe za nepremičnine in naložbe na ministrstvu Simon Starček in nekdanji generalni sekretar Uroš Gojkovič, ki ju je največkrat v povezavi z odgovornostjo pri nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani omenjala tudi Švarc Pipan.

Dominika Švarc Pipan. Foto: BoBo/Borut Živulović
Dominika Švarc Pipan. Foto: BoBo/Borut Živulović

Osumljenih naj bi bilo 11 posameznikov

Obenem pa naj bi bilo med osumljenimi še 11 posameznikov, med njimi še nekateri uslužbenci ministrstva, ki so se tudi znašli v poročilu Švarc Pipan, denimo Janja Garvas, ki je v času nakupa vodila službo za finance in proračun, Mateja Žižek kot vodja oddelka za pravne in splošne zadeve ter Gojkovičeva namestnica Tinka Teržan. Med osumljenimi naj bi bila po neuradnih informacijah tudi prodajalec nepremičnine Sebastjan Vežnaver ter sodni cenilec Anton Rigler.

S stranke SD pa so sporočili, da kriminalisti danes v okviru hišnih preiskav niso obiskali sedeža stranke, prav tako hišne preiskave ne potekajo pri zdaj že nekdanjem generalnem sekretarju SD-ja Klemnu Žibertu, ki se je tudi znašel v središču afere.

Zaradi nakupa so se na pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu stavbe, v kateri bi po načrtih morali prostore dobiti delovno, socialno in upravno sodišče. Sama je sicer v preteklih tednih zatrjevala, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke SD-ja.

Na ministrskem stolčku je tako kljub pozivom matične stranke k odstopu in ob podpori premierja Roberta Goloba vztrajala še nekaj časa in se pred dokončnim odstopom sama lotila razčiščevanja okoliščin nakupa. V poročilu o domnevnih nepravilnostih pri nakupu stavbe na Litijski cesti je med drugim navedla prirejeno projektno dokumentacijo in sum zunanjih vplivov.

Foto: BoBo/Igor Kupljenik
Foto: BoBo/Igor Kupljenik

Neobičajne postopke preverja tudi KPK

Domnevne nepravilnosti pri nakupu sodne stavbe preverja tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Pri nakupu je bilo namreč več postopkov izvedenih sporno ali neobičajno.

Ministrstvo tako pred nakupom ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Vežnaver. Poleg tega stavba ni bila geodetsko izmerjena, izvedensko mnenje geodeta Branka Kovača, ki so ga po izbruhu afere naročili na državnem odvetništvu, pa je pokazalo, da površina sporne stavbe na Litijski cesti znaša 6258,3 kvadratnega metra, kar je za tisoč kvadratnih metrov več kot v pogodbi ministrstva za pravosodje.

Neobičajno je bilo tudi, da je ministrstvo kupnino Vežnaverju nakazalo, čeprav pogodbe notar sploh še ni overil, kar bi v skrajnem primeru lahko pomenilo celo, da bi ministrstvo ostalo tako brez denarja kot brez nepremičnine.

Nakup stavbe za sodišča pod drobnogledom NPU-ja
16 hišnih preiskav zaradi nakupa stavbe na Litijski