Opravljenih je bilo osem hišnih preiskav. Foto: BoBo
Opravljenih je bilo osem hišnih preiskav. Foto: BoBo

Policijsko upravo Nova Gorica je italijanska policija v drugi polovici lanskega leta obvestila o kriminalni združbi, ki so jo sumili preprodaje mamil. Sledila je obširna preiskava, ki so jo sklenili v sredo z več hišnimi preiskavami v Novi Gorici, Ajdovščini in Ljubljani. V akciji je sodelovalo okoli sto kriminalistov in policistov več policijskih uprav, kriminalistov Generalne policijske uprave, policistov posebne policijske enote ter policistov oz. vodnikov službenih psov za iskanje prepovedanih mamil.

Opravljenih je bilo osem hišnih preiskav (od tega ena na območju PU-ja Ljubljana) na osmih stanovanjskih objektih in petih osebnih vozilih ter tri osebne preiskave na območju novogoriške in ljubljanske policijske uprave, so pojasnili na PU-ju Nova Gorica.

Štirim osumljencem so odvzeli prostost in zanje odredili policijsko pridržanje. Osumljenci, stari 64, 36 in 43 let, vsi državljani Slovenije in živeči na širšem območju Nove Gorice oz. Ajdovščine, so bili v četrtek zvečer s kazensko ovadbo privedeni na Okrožno sodišče v Novi Gorici, kjer je dežurni preiskovalni sodnik po zaslišanju za vse odredil pripor. Enega od ovadenih so prijeli in pridržali v sosednji Gorici v Italiji, kjer bo tudi kazensko obravnavan.

Skupaj so ovadili devet osumljencev, starih od 33 do 64 let, eden od njih je iz Ljubljane, šest je iz Nove Gorice in širše okolice, dva osumljenca pa sta iz Ajdovščine in njene okolice. Kot so pojasnili policisti, so osumljence ovadili zaradi utemeljenega suma storitve 25 kaznivih dejanj – neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi mamili, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih mamil.

V kriminalistični preiskavi so zasegli nekaj več kot štiri kilograme suhe konoplje, več kot 200 gramov amfetamina, manjšo količino kokaina in heroina, protipravno pridobljeno gotovino, pripomočke za prodajo prepovedanih mamil, strelivo, domnevno ponarejene recepte, več ponarejenih evrskih bankovcev in druge predmete, ki so jih osumljeni uporabljali, so nastali ali bili pridobljeni s kaznivimi dejanji v povezavi s prepovedanimi mamili, kot na primer telefoni, računalniki ter drugi nosilci podatkov.

V okviru ene od hišnih preiskav na širšem območju Nove Gorice so odkrili hišni laboratorij za proizvodnjo sintetične droge metamfetamin. Na podlagi zaseženih pripomočkov in embalaže že porabljenih sestavin bodo izdelali strokovno mnenje z oceno proizvedene prepovedane droge metamfetamin.

Policija na podlagi pridobljenih dokazov utemeljeno sumi, da so poleg zasegov od lanske jeseni pa do sklepne akcije preprodali še bistveno več prepovedanih mamil, zato se preiskava suma prodaje in proizvodnje prepovedanih mamil še nadaljuje.

Tudi italijanski varnostni organi so v okviru svojih postopkov v tej preiskavi zasegli večjo količino prepovedanih mamil, ponarejene evrske bankovce in dve pištoli. Nekateri od osumljenih so bili že obravnavani za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi mamili, so še pojasnili novogoriški policisti.