Helikopterska ekipa je imela v reševanjih tudi podporo in pomoč gorskih reševalcev na tleh. Foto: Egon Cokan
Helikopterska ekipa je imela v reševanjih tudi podporo in pomoč gorskih reševalcev na tleh. Foto: Egon Cokan

Serijo reševanj je ekipa začela že zjutraj na Škrbini, kjer je zaradi odloma kamenja med plezanjem padel alpinist. Nato so opoldan na Mojstrovki reševali planinca, ki se je prevračal po melišču. Takoj zatem so zaradi bolezenskega stanja pri planincu posredovali še na planini Podvežak v Lučah.

Popoldne so se nato zvrstile še štiri intervencije. Najprej sta tuja planinca obstala na nedostopnem terenu pod Skuto, potem si je planinka pri Triglavskih jezerih poškodovala roko. Zatem je ekipa posredovala v že omenjenem dogodku pri Martuljških slapovih. Po podatkih Policijske uprave Kranj okoliščine kažejo, da je bila tam smrt pohodnika posledica bolezenskega stanja.

V zadnji intervenciji ob 18. uri pa je ekipa reševala tujo nepoškodovano družino na Prisojniku. Zajela jih je nevihta, bili so izmučeni. Obstali so pred najtežjim delom Kopiščarjeve poti skozi okno, ki ni primerna za sestopanje, so še pojasnili na PU-ju Kranj.

Policija opozarja neizkušene planince na tveganja

Na policiji pri tem znova opozarjajo na tveganje, ki so mu najbolj izpostavljeni predvsem neizkušeni planinci. Pri razlogih za nesreče sicer prevladujejo padci, zdrsi, odlomi kamenja in bolezenska stanja, v zadnjem obdobju pa je precej tudi reševanj nepoškodovanih, ki so obtičali na brezpotjih, so še zapisali na PU-ju Kranj.