Gradiška tura. Foto: Facebook/PD Vipava
Gradiška tura. Foto: Facebook/PD Vipava

Kot so navedli, so posredovali reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin – skupina Ajdovščina – in GRS-ja Ljubljana – skupina Vipava.

Ponesrečeno plezalko in plezalca, ki ni bil poškodovan, je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe za posredovanje v gorah prepeljal v dolino, so še pojasnili.

Posredovanje gorskih reševalcev je bilo po navedbah GRS-ja potrebno tudi drugod po Sloveniji. Ob 10. uri sta zaradi močne odjuge na grebenu med Kredarico in Malim Triglavom pri sestopu obtičala planinca. Reševali so ju reševalci GRS-ja Mojstrana in helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za posredovanje v gorah. S pomočjo jeklenice so ju dvignili v helikopter in prepeljali v dolino.

Delovno je bilo tudi za reševalce GRS-ja Radovljica. Ob 11.40 je namreč na markirani poti z Male Osojnice v občini Bled pri sestopu zdrsnil pohodnik in se poškodoval. Reševalci so ga na nosilih prenesli v dolino, kjer so ga predali reševalcem nujne medicinske pomoči Bled, ti pa so ga prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Ob 12.45 si je medtem v bližini zaselka Ravna v občini Kanal pohodnik poškodoval koleno. Reševalci GRS-ja Tolmin, ki so opravljali varovanje skupine pohodnikov, so ga na kraju oskrbeli in ga prepeljali v dolino, so še navedli na upravi za zaščito in reševanje.