Koprski kriminalisti so pri razpečevanju mamil zasačili kolega. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Koprski kriminalisti so pri razpečevanju mamil zasačili kolega. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

S koprske policijske uprave so sporočili, da so njihovi kriminalisti preiskovali sum neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Na podlagi zbranih podatkov je koprsko okrožno državno tožilstvo odredilo izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov zoper slovenskega državljana. Z izvajanjem teh ukrepov so kriminalisti septembra potrdili, da pri izvrševanju kaznivega dejanja sodeluje tudi kriminalist, zaposlen na Policijski upravi Koper.

V skladu z zakonom je okrožno državno tožilstvo predkazenski postopek odstopilo oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri Specializiranem državnem tožilstvu (SDT). Temu so na koprski policijski upravi zagotovili potrebno podporo pri izvajanju operativnih ukrepov in z njim aktivno sodelovali. Na podlagi intenzivnega dela so nato prijeli dva osumljenca, eden od njiju je bil kriminalist. Vse nadaljnje dejavnosti je prevzel posebni oddelek SDT-ja, ki je izvedel nujna preiskovalna opravila za zavarovanje sledov in predmetov kaznivih dejanj.

Izrečena izredna odpoved zaposlitve

Kriminalistu so na podlagi sklepa generalne direktorice policije 28. septembra izrekli izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi in prepoved opravljanja dela v času postopka. Odvzeli so mu službeno orožje in onemogočili dostop do vseh internih evidenc policije.

Na Policijski upravi Koper so ob tem dodali, da v policiji obsojajo vsakršno ravnanje policistov in kriminalistov, ki ima znake kaznivih dejanj. O vsakem takem primeru dosledno obveščajo posebni oddelek SDT-ja in zoper take policiste izvajajo delovnopravne ukrepe. "Taka dejanja so za zaposlene v policiji nesprejemljiva, tako v skladu z zakonodajo kot tudi kodeksom policijske etike," so še zapisali.