Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi mamili je v Sloveniji zagrožena kazen od petih do 15 let zapora. Foto: PU Kranj
Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi mamili je v Sloveniji zagrožena kazen od petih do 15 let zapora. Foto: PU Kranj

Šesterica osumljencev, starih od 37 do 58 let ter doma z Gorenjskega in iz Ljubljane, je osumljena, da je od konca lanskega leta pa do julija letos preprodala in se dogovarjala za preprodajo več kot 50 kilogramov konoplje, pa tudi heroina, kokaina, amfetaminov in ekstazija.

Kriminalna združba je konopljo tudi sama gojila, policisti so na Gorenjskem in v Ljubljani odkrili dva prikrita prostora za gojenje. V sklepni akciji so na desetih lokacijah prejšnji teden zasegli več kot 500 sadik konoplje in pripomočke za proizvodnjo ter promet s prepovedanimi mamili.

Zasegli so tudi približno 30 kilogramov konoplje, ki je bila že pripravljena za nadaljnjo preprodajo v Sloveniji, v Avstrijo in Italijo, kjer je imela združba svojo mrežo za preprodajo. S prodajo bi lahko v Sloveniji nezakonito pridobili najmanj 100.000 evrov koristi, v tujini pa še za okoli 50.000 evrov več.

Foto: PU Kranj
Foto: PU Kranj

Denar porabili za nadstandardni način življenja

Kriminalisti so jih ovadili za 115 kaznivih dejanj, s katerimi bi si lahko pridobili več 100.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Denar, ki so ga pridobili od prodaje mamil, pa so porabljali za nadstandardni način življenja, ki si ga sicer ne bi mogli privoščiti, je povedal vodja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša.

Dobro organizirana kriminalna združba je imela svojega vodjo, pomočnike, več dobaviteljev in preprodajalcev. V preiskavi so bili prijeti vsi pomembni slovenski člani te združbe, je poudaril Donoša in dodal, da so štiri že privedli pred preiskovalno sodnico, ki jim je odredila pripor.

V preteklosti so se že ukvarjali s takšnimi kaznivimi dejanji, dva sta bila že obsojena, medtem ko vodja združbe doslej še ni bil obravnavan. Eden izmed osumljencev je imel prebivališče v Sloveniji, delal pa je v Avstriji, zato so trgovali z mamili tudi med epidemijo covida-19.

Preiskava tudi v Avstriji

Slovenski kriminalisti so pri preiskavi sodelovali z avstrijskimi in italijanskimi varnostnimi organi. Hkrati kot v Sloveniji se je preiskava končala tudi v Avstriji, kjer so obravnavali 13 osumljencev. Zasegli so 8,5 kilograma amfetaminov in konopljo, kokain, steroide, orožje ter 30.000 evrov gotovine.