Foto: BoBo
Foto: BoBo

Stojan Belšak iz sektorja kriminalistične policije pri PU-ju Ljubljana je pojasnil, da so prejšnji teden končali obširno preiskavo kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s trgovino z ljudmi, z izkoriščanjem prostitucije, z nezakonitim prehajanjem meje in s trgovanjem z mamili.

"Kriminalisti so preiskavo začeli konec leta 2021, ko so prejeli prijavi dveh oškodovank, žrtev kaznivega dejanja trgovine z ljudmi, ki so jih izkoriščali za prostitucijo. Z zbiranjem obvestil in dokaznih predmetov je bilo ugotovljeno, da gre za širšo kriminalno združbo, ki se ukvarja s temi kaznivimi dejanji, zato smo o navedenem obvestili specializirano državno tožilstvo ter okrožno državno sodišče v Ljubljani, ki so nam izdali odredbe za uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov," je pojasnil Belšak.

V preiskavi so ugotovili, da je vodja kriminalne združbe 65-letni moški z območja Ljubljane, ki je, kot so pojasnili na PU-ju Ljubljana, na različne načine in pod pretvezo vabil žrtve, da so se morale prostituirati na različnih lokacijah na območju Ljubljane. Ena izmed njegovih glavnih pomočnic je bila 44-letna državljanka Slovenije, ki je trenutno na prestajanju zaporne kazni za isto kaznivo dejanje. Delovala je tako iz zapora kot na prostih izhodih.

"Ugotovljeno je bilo, da je pri izvajanju tega kaznivega dejanja sodelovalo še vsaj sedem ljudi, ki so skupno v Slovenijo zvabili 43 žrtev teh kaznivih dejanj, kriminalisti pa smo podali ovadbe za sedemnajst kaznivih dejanj trgovine z ljudmi za izkoriščanje prostitucije in 26 kaznivih dejanj zlorabe prostitucije. Ob samem zaključku preiskave smo v Sloveniji odkrili šest žrtev, ki jim je bila vsem ponujena pomoč. Glede na to, da je bila večina od njih tujk, so to pomoč odklonile in se vrnile v svoje matične države, državljanki Slovenije pa sta ostali v Sloveniji," je pojasnil Belšak. Žrtve so prihajale iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Dominikanske republike in Slovenije.

Množični prevozi tujcev, ki so prišli v Slovenijo nezakonito

Med preiskavo so ugotovili, da se je eden izmed teh devetih osumljencev (državljan Črne gore) ukvarjal tudi s tihotapljenjem tujcev, ki so nezakonito vstopili na območje Slovenije, in jih nato prevažali proti Zahodu.

"Pri zbiranju obvestil je bilo ugotovljeno, da je združbo vodil 44-letni moški z območja Ljubljane, v združbi pa so sodelovali večinoma taksisti oziroma njihovi družinski člani ali prijatelji. Skupno smo zbrali dokaze, da je navedena kriminalna združba pretihotapila najmanj 378 migrantov in pri tem storila 65 kaznivih dejanj prepovedanega prehoda čez državno mejo. Imeli so poseben modus, in sicer migrante, ki so že ilegalno vstopili v Slovenijo in se potem zadrževali na območju Ljubljane, predvsem v okolici azilnih domov. Pridobili so podatke, kdo je zainteresiran za nadaljevanje poti proti Zahodu. Prek organizatorjev v tujini so prejeli tudi plačila za navedene migrante. Pri tem so uporabljali mednarodne plačilne sisteme, kot so Western Union, Money Gram in Revolut." je opisal Belšak. Po prejemu plačila so organizirali prevoze proti Italiji. Nekatere so peljali tudi večkrat, saj jih je policija večkrat ustavila in prepeljala spet v azilni dom.

Za 17 osumljencev (dva državljana Slovenije, državljan Črne gore, državljan Palestine, državljan Srbije in dva državljana Bosne in Hercegovine) so podali kazenske ovadbe.

Dva osumljenca (državljan BiH-a in državljan Slovenije), ki sta sodelovala pri trgovini z ljudmi in zlorabi prostitucije, pa sta se ukvarjala tudi s preprodajo mamil, pri tem sta sodelovala še s tretjim osumljencem, 47-letnikom z območja Ljubljane, ki je že bil obravnavan za navedena kazniva dejanja.

"Navedena trojica je skupaj storila pet kaznivih dejanj, pri tem pa so bili zaseženi 200 gramov kokaina in dva kilograma prepovedane konoplje. V začetku meseca decembra smo se odločili, da zadevo zaključimo in zoper vse osumljence podamo kazenske ovadbe, zato smo si pridobili odredbe za hišne preiskave, ki smo jih izvedli pri 27 osumljencih. Skupno smo izvedli 22 hišnih preiskav," je navedel Belšak.

Pri hišnih preiskavah so zasegli še več kosov orožja, med drugim avtomatsko pištolo škorpijon z dušilcem, dva revolverja in štiri polavtomatske pištole.

Za 113 kaznivih dejanj ovadbili 27 ljudi

Ovadbe za 113 kaznivih dejanj

"Ugotovljeno je bilo, da so si osumljenci v času izvajanja kaznivih dejanj ocenjeno pridobili okoli 200 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi, od tega je bilo na samih hišnih preiskavah zaseženih 30 tisoč evrov, nekaj zlatih ploščic in potrdil o naložbenem zlatu. Finančno preiskavo bomo še nadaljevali, ker želimo pridobiti še podatke o drugih transakcijah in podatke, s katerimi bomo ugotovili natančno višino protipravno pridobljene premoženjske koristi," je še pojasnil kriminalist PU-ja Ljubljana.

Zasegli so tudi osebni avtomobil. Po forenzičnih preiskavah bodo zoper zadnjo skupino osumljenih podali dodatne kazenske ovadbe zaradi suma neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali razstrelivom.

Prostost so odvzeli 12 osumljencem, zoper 11 osumljencev pa je bil nato odrejen pripor, zoper enega osumljenca pa hišni pripor. Kriminalisti so podali ovadbe za 113 kaznivih dejanj organizirane kriminalitete.