Posilstvo na portoroški plaži se je zgodilo pred tremi leti in pol. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Posilstvo na portoroški plaži se je zgodilo pred tremi leti in pol. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Eden izmed treh storilcev je posilstvo takoj priznal in bil obsojen na 17 mesecev zapora, drugi posiljevalec je ostal neznan, medtem ko je reševalec iz vode na sodišču vztrajal pri nedolžnosti in bil sprva obsojen na dve leti zapora. Višje sodišče mu je kazen zvišalo na tri leta zapora, ker je bil na prvi stopnji obsojen na kazen, ki je bila celo pod zakonsko predvidenim minimumom, navaja časopis Dnevnik.

Na okrožnem sodišču so uporabili omilitvena določila, ki omogočajo izrek kazni pod spodnjo predpisano mejo, tako pa so se odločili, ker posiljevalec žrtve ni poškodoval in ker je posilstvo trajalo relativno kratek čas. Za kaznivo dejanje posilstva je sicer predpisana kazen od enega do 10 let zapora. Če posilstvo zagreši več oseb zapored, pa je predpisana kazen od treh do 15 let zapora.

Na koprskem sodišču so za Dnevnik pojasnili, da je obramba Koprčana vložila še zahtevo za varstvo zakonitosti, s katero izpodbija sodbi koprskih sodišč, vendar odločitve vrhovnega sodišča še niso prejeli.