Uslužbenci finančne uprave so prebežnike odkrili, potem ko so slišali trkanje. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Uslužbenci finančne uprave so prebežnike odkrili, potem ko so slišali trkanje. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

S koprske policijske uprave so sporočili, da so uslužbenci finančne uprave v petek na nekdanjem mejnem prehodu Fernetiči med postopkom iz tovornega dela zaslišali trkanje po stranicah hladilnika. V notranjosti so našli pet državljanov Pakistana in enega državljana Afganistana, za katerega so ugotovili, da je mladoleten. Prebežniki so zaprosili za mednarodno zaščito, zato so jih odpeljali v azilni dom v Ljubljano.

Policisti so voznika, 50-letnega državljana Turčije, kazensko ovadili. Dan pozneje so ga privedli pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zanj odredil pripor. Po kazenskem zakoniku je tistemu, ki se ukvarja s tem, da tujce nezakonito pripelje v Slovenijo, jih po njenem ozemlju prevaža ali jim pomaga pri skrivanju, zagrožen zapor do petih let in denarna kazen.

Trije vozniki prevažali 20 tujcev
Tudi v nedeljo so na območju Kočevja, Štalcerjev in Prigorice policisti obravnavali tri ločene primere nezakonitega prevoza prebežnikov. Gre za državljana Ukrajine, Palestine in za dva državljana Slovenije, skupno pa so prevažali 20 tujcev.

32-letni Ukrajinec je okoli 19.30 v osebnem vozilu prevažal tri državljane Pakistana in državljana Indije, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Nekaj po 20. uri so na območju Štalcerjev policisti ustavili 39-letnega Palestinca, ki je v osebnem vozilu prevažal štiri državljane Pakistana, ki so mejo prestopili nezakonito.

Na območju Prigorice pa so okoli 22.30 obravnavali 48-letnega voznika in 38-letnega sopotnika iz Slovenije, ki sta v kombiju peljala 12 migrantov iz Pakistana, ki so nezakonito prestopili mejo.

Vse tri voznike in sopotnika so pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja, so sporočili s policije.