Po besedah škofa Petra Štumpfa je vernica župnika zalezovala več kot pet let. Ukrepal je, ker so razmere postale nevzdržne. Foto: BoBo
Po besedah škofa Petra Štumpfa je vernica župnika zalezovala več kot pet let. Ukrepal je, ker so razmere postale nevzdržne. Foto: BoBo

Sodnik Stanislav Jug je ob razglasitvi sodbe pojasnil, da je upošteval vse okoliščine, ob katerih je nastala sporna izjava za časopis Slovenske novice. Ob kaznivem dejanju razžalitve gre na eni strani za pravico do varstva osebnega dostojanstva, na drugi pa za pravico do svobode izražanja, tako naša kot evropska sodna praksa gre v smer, da svobodo izražanja čim manj omejujemo, je povedal Jug. Čeprav sta država in cerkev ločeni, je vodenje škofije vendarle dejavnost, ki ima pomen v družbenem življenju, zato ne moremo z gotovostjo sklepati, da je imel škof namen zaničevati tožnico, je še dodal sodnik.

Soboški škof Peter Štumpf je po razglasitvi dejal, da je zelo žalosten, saj procesa sploh ne bi smelo biti, "ker je gospa sredstvo v rokah nekoga, ki hoče temeljito omajati ugled Katoliške cerkve oziroma onemogočati njeno delovanje". Po njegovih besedah je zalezovanje trajalo že pet let in so razmere postale nevzdržne, zato je moral ukrepati. "Upam, da bo tudi gospe, ki ji nisem zameril, nasprotno, se mi smili, poskušala pomagati medicinska stroka, da bo lahko zaživela neko normalno življenje," je še povedal Štumpf.

Sodba sicer še ni pravnomočna. Dean Bačič, pooblaščenec Lidije Turk Klemenčič je bil nad odločitvijo zelo razočaran in se bo pritožil. "Skrb vzbujajoče je, da se javne osebe, kar škof kot cerkveni dostojanstvenik je, na takšen način izražajo do preprostih, navadnih ljudi in da to ni sankcionirano. Smo pa na neki način to pričakovali, predvsem glede na to, da smo v zadnjem času imeli podobne sodbe, kjer so javne osebe lahko marsikaj povedale, pa niso bile sankcionirane," je dodal.

Vernica naj bi nadlegovala 30 let mlajšega župnika

Škof Štumpf je julija lani v župnijskem listu javnost in vernike obvestil o domnevnem zalezovanju in nadlegovanju vernice. 68-letna Lidija Turk Klemenčič naj bi namreč nadlegovala 38-letnega soboškega župnika Gorana Kuharja. "Glede na vse, kar se dogaja, ne moremo zaključiti drugače, kot da je ženska neprištevna in da nima stika z realnostjo," je dodal ob opisu dogajanja za Slovenske novice. Kuhar je na sojenju povedal, da je vernico opozarjal, naj neha, tudi on je njena dejanja označil za nenormalna in opozoril, da se nadaljujejo, saj naj bi se pred kratkim želela preseliti k njemu.

V župnijskem listu pa je julija lani zapisal, da z gospo nima nobenih odnosov, da zaradi nje ne bo nikoli zapustil duhovništva, še manj pa, da bi z njo živel. "Vse njene govorice so laži, ki so plod pokvarjene in bolne domišljije. Prosim vas, da jim ne nasedate," je še zapisal Kuhar. Tožnica pa je med drugim povedala, da je morebitno razmerje z župnikom njuna zasebna stvar in da bosta to rešila brez vmešavanja toženega.

Škof Štumpf ni razžalil domnevne zalezovalke