Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Odločbo o usmrtitvi psa je veterinarska inšpektorica Darja Orter Kolšek v četrtek izdala Zavetišču Meli v Trebnjem, kjer so po tragediji skrbeli za psa. Na odločbo se je odvetnica Monika Poje, ki zastopa lastnike psa, pritožila. Lastniki so si namreč prizadevali, da mešanca med rotvajlerjem in nemškim ovčarjem ne bi usmrtili.

Na kmetijskem ministrstvu so za Večer navedli, da je bila odločba o usmrtitvi psa izdana po pridobitvi poročila zdravnika, ki je obravnaval smrt deklice, in da "zoper odločbo uradnega veterinarja, ki je bila izdana na podlagi zakona o zaščiti živali, pritožba ne zadrži izvršitve niti ni dopusten predlog za odlog izvršitve odločbe, gre za izvršljivo odločbo". Pooblaščenka družine, ki je lastnica psa, je za časopis dejala, da z obdukcijskim zapisnikom lastniki niso bili seznanjeni.

Po navedbah policije se je osemletnica 17. marca na dvorišču stanovanjske hiše v Mengšu približala večjemu psu, ki je bil privezan z verigo. Pes je deklico napadel in ogrizel, ta pa je pozneje zaradi poškodb na kraju umrla. Dvorišče stanovanjske hiše je bilo sicer ograjeno, a so bila dvoriščna vrata odprta. Na kraj dogodka je prišla tudi odrasla oseba, ki je psa odstranila in poklicala reševalce, a je deklica kljub hitri zdravniški pomoči na kraju zaradi poškodb umrla.

Direktorica domžalskega zdravstvenega doma Renata Rajapakse je za Večer povedala, da je zdravnik v spremstvu reševalca na kraj nesreče prispel v 11 minutah od klica za nujno medicinsko pomoč, čez osem minut pa je prispela še ekipa reševalcev, ki je bila ob klicu še v Ljubljani. Njene besede so potrdili tudi na policiji, še poroča Večer.

Preiskava še poteka

Tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana Aleksandra Golec je po navedbah Večer pojasnila, da v zadevi še vedno poteka predkazenski postopek zaradi suma povzročitve kaznivega dejanja splošne nevarnosti, zato policija informacij o tem ne more posredovati.