Juliji Adlešič tožilstvo očita, da je ogoljufala NLB za 31.403 evrov, Summit Leasing Slovenija pa za 6705 evrov. Foto: BoBo
Juliji Adlešič tožilstvo očita, da je ogoljufala NLB za 31.403 evrov, Summit Leasing Slovenija pa za 6705 evrov. Foto: BoBo

Ljubljansko okrajno sodišče je danes večkrat poskušalo vzpostaviti videokonferenčno povezavo s celjskim zaporom, kjer je Sebastien Abramov, vendar pri tem niso bili uspešni. Sodnica Tanja Lombar Jenko je predlagala tudi privedbo Abramova, vendar jim v celjskem zaporu tega ni uspelo zagotoviti. Zato je sodišče narok za izrek kazni Juliji Adlešič zaradi očitkov o goljufiji na račun NLB in Summit Leasinga Slovenija in Abramovu zaradi očitkov o pomoči pri tem kaznivem dejanju prestavilo na 20. junija.

Sodnica tudi ni ugodila predlogu zagovornika Julije Adlešič Žigi Podobniku, da se narok opravi vsaj zanjo. "Moj interes je bil, da bi se vsaj za gospo Adlešič danes izvedel narok in da se zadeva zaključi, vendar razumem, da je za sodišče bolj enostavno, da izreče sodbo za oba obtoženca hkrati," je poudaril Podobnik.

Oba sta s tožilstvom sklenila sporazum in priznala krivdo

Podobnik je priznal, da bi bil današnji narok zgolj formalnost, saj sta oba s tožilstvom sklenila sporazum in krivdo priznala. Tožilstvo za Adlešič predlaga eno leto zapora, ki ga lahko odsluži z delom v splošno korist, za Abramova pa sedem mesecev zapora, ki pa ga ne more odslužiti na ta način. "Pričakujem alternativno izvršitev kazni, kot smo se dogovorili s tožilstvom," je poudaril Podobnik.

Juliji Adlešič tožilstvo očita, da je ogoljufala NLB za 31.403 evrov, Summit Leasing Slovenija pa za 6705 evrov, soobtoženemu Abramovu pa pomoč pri tem kaznivem dejanju.

Po poročanju medijev je Adlešič goljufijo izvedla tako, da je odpirala bančne račune in dvigovala razpoložljiv limit, ki ga je tudi izkoristila, vendar nikoli poplačala. Od banke je pridobila tudi zlato kartico Mastercard, na kateri si je izposlovala 8500 evrov limita, nekoliko manjši limit pa si je izborila tudi na premium kartici Visa. V poslovalnici NLB je vzela tudi 20.000 evrov posojila, le manjši del pa ga je tudi odplačala.

Z lažnim navajanjem, da prejema redne prihodke, je ogoljufala tudi Summit Leasing Slovenija. V več različnih poslovalnicah trgovin Big Bang in Harvey Norman je na kredit kupovala različne izdelke, nato pa plačala le nekaj prvih obrokov.

Abramov bo moral sicer prihodnji teden na sodišče dvakrat. V ponedeljek bo namreč na višjem sodišču javna pritožbena seja zoper obsodilno sodbo, s katero ga je sodišče obsodilo na 27 let zapora zaradi domnevnega umora nekdanjega dekleta Sare Veber leta 2015, upoštevaje predhodne kazni na drugih sodiščih zaradi goljufij, tudi v zadevi Odrezana roka, pa na enotno 30-letno zaporno kazen.