Sodba še ni pravnomočna in pričakovati je, da se bo obramba pritožila. Tožilec Darko Simonič je bil po današnjem izreku kazni zadovoljen, predvsem zato, ker je sodišče sprejelo njegovo pravno kvalifikacijo kaznivega dejanja. Obramba je namreč trdila, da je šlo kvečjemu za uboj iz malomarnosti.

Sodnica Andreja Lukeš je pojasnila, da je želela zadostiti pravici in resnici, zato je dopustila, da se, čeprav je takoj sprejela njegovo priznanje krivde, razjasni vprašanje obdolženčeve prištevnosti. V postopek so pritegnili šest izvedencev, a so bila njihova mnenja deljena.

Sodba še ni pravnomočna in pričakovati je, da se bo obramba pritožila. Foto: MMC RTV SLO

Softić je že na predobravnavnem naroku januarja lani priznal, da je oktobra 2017 streljal na avtomobil v križišču Titove ceste in Ulice pariške komune, v katerem je sedel 52-letni Rado Mitrović, ki ga je sumil prijateljevanja z ženo. Vanj je ustrelil s pištolo najmanj 26-krat, zato je ta na kraju umrl. Med streljanjem sta v avtomobilu sedela še dva potnika, enega izmed njiju je strel zadel v roko. Ob tem je med njegovim streljanjem iz dveh pištol eden izmed izstrelkov priletel tudi v mimo vozeči avtomobil.

Umor naj bi se zgodil zaradi družinskih prepirov. Softića naj bi zaradi nasilja prijavila prav žena in takrat policistom tudi povedala o večjih količinah orožja, ki naj bi jih zazidal v steno domače hiše, kar je pozneje potrdila hišna preiskava.

Sodišče je v današnjem izreku sodbe potrdilo navedbe iz obtožnice, da je v tem primeru šlo za umor iz ljubosumnosti in brezobzirnega maščevanja ter ogrožanje ljudi v okolici. Za umor mu je izreklo 25 let zapora, za povzročitev splošne nevarnosti pa eno leto in šest mesecev zapora, kar je združilo v enotno kazen 26 let zapora. To je leto manj, kot je predlagalo tožilstvo.

Sodnica je v obrazložitvi pojasnila, da je sodišče pri vprašanju prištevnosti obdolženega sledilo oceni komisije za fakultetna izvedenska mnenja, ki je presodila, da je bila v kritičnem trenutku morda njegova zmožnost obvladovanja svojih dejanj nekoliko zmanjšana, a ne bistveno. Temu je sledila visoka kazen. Eno leto manj zapora od predloga tožilstva pa izhaja iz tega, da je obdolženi pred tem uradno nekaznovan. Konec leta 2017 je bil sicer na Ptuju obsojen zaradi nezakonitega posedovanja orožja in nasilja v družini, a se je to zgodilo po omenjenem kaznivem dejanju, zato se v tem postopku šteje kot nekaznovan, je pojasnila sodnica.

Zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti mu je podaljšala pripor do pravnomočnosti sodbe in odredila odvzem obeh pištol, ki ju je uporabil v napadu. Prav tako mu je naložila plačilo stroškov dedičev pokojnega za pokop in pooblaščencev oškodovancev, medtem ko bo stroške kazenskega postopka kril državni proračun. O drugih odškodninah bodo odločali v pravdnem postopku.

Softiću 26 let zaporne kazni