Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Državna tožilka Ana Radovanović Širok je za tri od šestih obtoženih zahtevala zaporne kazni, trije pa so krivdo že priznali in so zato izločeni iz glavne obravnave. Damjan Gril je bil oproščen, Marjan Orel in Vinko Jazbec pa obsojena na dvoletno zaporno kazen. Tako tožilka kot zagovornika obsojenih so napovedali pritožbe.

Za Damjana Grila je namreč tožilka zahtevala tri leta in deset mesecev zaporne kazni, za Marjana Orla in Vinka Jazbeca pa po tri leta zapora. Vsem je očitala povzročitev splošne nevarnosti in malomarno delo. Obtožena Orel in Jazbec sta bila namreč med gradnjo urgentnega centra šempetrske bolnišnice odgovorna za nadzor gradbenih in obrtniških del ter strojne instalacije, Gril pa je montiral stojala z medicinskimi plini.

Sodnica Andrejka Luznik je v izreku sodbe povedala, da je Grila oprostila, ker mu ni bilo dokazano kaznivo dejanje, saj ni prekršil nobenega zakona. Opravil je svoje delo, to je montaža stropnih stojal, in o tem obvestil dobavitelja medicinske opreme. Za to delo je bil tudi ustrezno usposobljen.

Marjan Orel in Vinko Jazbec pa sta bila posredno kriva, saj je med nadzor gradbenih in obrtniških del, ki sta ga opravila, sodil tudi nadzor nad pravilnim priklopom medicinskih plinov, je še pojasnila sodnica.

Izjave bo izreku sodbe

"Predvsem nisem zadovoljen z odločbo o krivdi, kajti še vedno sem prepričan, da nadzornik ne more 24 ur na dan nekomu, ki je na delovišču, gledati pod prste in ga nadzirati. In v obdobju, ko se je to zgodilo, veljavni zakon o graditvi objektov ni predpisoval tega, da bi moral nadzornik za nekom, ki je domnevno opravil testiranja in podpisal zapisnike, da je s testi vse v redu, tudi pravilnost priklopa plinov, to šel tudi sam preverjat," je po naroku dejal zagovornik Marjana Orla Gorazd Fišer.

Državno tožilstvo pa je s sodbo zadovoljno, je dejala tožilka v tej zadevi Ana Radovanović Širok. "Od šestih obtoženih smo imeli tri priznanja krivde. Te sodbe so že pravnomočne, plačane so bile donacije v vrednosti več kot 100.000 evrov javnemu zdravstvu. Od preostalih treh sta bila dva spoznana za kriva. Eden je bil oproščen in v tem delu smo že napovedali pritožbo, saj se s stališčem sodišča ne strinjamo," je dodala tožilka.

Milejša kazen za donacijo bolnišnici

Krivdo sta na predobravnavnem naroku že priznala Boris Hočevar in Vili Batič, ki sta nadzorovala gradbena dela. Sodnica jima je izrekla po eno leto in deset mesecev zaporne kazni. Poleg plačila stroškov postopka sta šempetrski bolnišnici nakazala vsak po 20.000 evrov donacije. To je bila tudi ena izmed olajševalnih okoliščin, da jima je sodnica izrekla milejšo kazen.

Igor Zabret, ki je bil leta 2015 odgovoren za vodenje gradbenih del v urgentnem bloku, je bil na podlagi sporazuma o priznanju krivde obsojen na dve leti zapora. Poleg tega je moral opraviti več donacij, bodisi v obliki denarja bodisi aparatur v skupni vrednosti 113.200 evrov v korist bolnišnic v Novi Gorici, Slovenj Gradcu in Murski Soboti.

Tudi v šempetrski bolnišnici so zadovoljni, da se je ta "neprijetna zgodba zaključila", je v izjavi po razglasitvi sodbe dejal direktor bolnišnice Dimitrij Klančič. "Spoštujem odločitev sodišča. Dogodek, ki je neprijeten za bolnišnico oziroma za prizadete, pa je vodilo, da bolnišnica veliko dela in usmerja veliko energije, kadrov in resursov v varnost in kakovost," je dejal Klančič.

Umrl, kljub temu da njegove poškodbe niso bile usodne

Preiskavo je marca 2016 sprožila nepričakovana smrt 52-letnega moškega. Čeprav njegove poškodbe niso bile tako hude, da bi bile usodne, je v bolnišnici umrl. Pozneje so ugotovili, da je iz cevi, na katero so ga priklopili v reanimacijski sobi, zaradi napake na inštalaciji namesto kisika izhajal dušikov oksidul oziroma smejalni plin.

Zadeva "smejalni plin": za dva obtožena dveletna zaporna kazen