Foto: RTV Slovenija/Eugenija Carl
Foto: RTV Slovenija/Eugenija Carl
Odziv RTV Slovenija na sumljivo pošiljko

Novinarka RTV SLO Eugenija Carl je danes prejela pošiljko s sumljivo vsebino. Vodstvo RTV Slovenija, novinarji in uredniki Informativnega programa TV Slovenija ter vsi zaposleni na RTV SLO najostreje obsojamo tovrstna dejanja oziroma ustrahovanja. Svobodno in neodvisno novinarstvo je eden od temeljnih postulatov demokracije. Opozarjamo, da je v Sloveniji treba okrepiti kulturo javnega dialoga in za vsako ceno ohraniti neodvisnost in avtonomnost novinarskega dela.

Eugenija Carl je pismo prevzela ob prihodu v popoldansko izmeno v RTV-jevem regionalnem centru v Kopru. Pismo so ji preposlali iz matične ljubljanske RTV-hiše, saj je najprej prispelo na naslov v Ljubljani. "Nič hudega sluteča sem odprla obe ovojnici, ko se je vsul neznani prah. Prepoznala pa sem tudi arhaično pisavo, ki mi je znana že iz preteklih grozilnih pisem," je opisala.

Vsi, ki so prišli v stik s pošiljko, so bili v karanteni. Eugenija Carl je dejala, da se ji po stiku s prahom solzijo oči, ima grenak okus v ustih ter občutek pekočega grla in nosu.

Priloženo pismo je polno žaljivk, vulgarnih besed in groženj.

To se je zgodilo že večkrat

To ni prvo grozilno pismo in niti prva pošiljka s sumljivim prahom, ki je bila naslovljena na Eugenijo Carl. Takšna pisma se po njenih opažanjih pojavijo "vedno, kadar je izrečena kakšna sodba ali odločitev v sodnih primerih, povezanih z Janezom Janšo". Dodaja, da gre očitno za "kombinacijo bontona vladajočih in jeze ter frustracije njihovih podpornikov".

Apelira na policijo, naj odkrije storilce. Pisma sicer prihajajo iz različnih krajev po državi.

"Ljudje nas nato sprašujejo, zakaj pisma preprosto ne vržemo v koš. Ne smemo, saj bi lahko bili kazensko odgovorni, ker nikoli ne veš, kaj res vsebuje ta snov in komu bi lahko škodila," odgovarja.