Uporabo strelnega orožja bo, kot je to običajno, še dodatno preverila posebna komisija. Foto: MMC RTV SLO
Uporabo strelnega orožja bo, kot je to običajno, še dodatno preverila posebna komisija. Foto: MMC RTV SLO

Kot so pojasnili na novinarski konferenci Policijske uprave (PU) Nova Gorica, je bil Iračan pred incidentom nekaj časa v okolici trgovine na nekdanjem mejnem prehodu v Vrtojbi, nato pa od tamkajšnje trgovke zahteval, naj mu pokliče taksi. Na njen klic se je odzval taksist iz Nove Gorice, ki naj bi Iračana odpeljal do Ljubljane. Vendar je taksist že po prvih kilometrih vožnje ugotovil, da njegov potnik nima denarja, zato je na prvem izvozu zavil s hitre ceste. Takrat ga je potnik napadel in porezal po desni strani vratu.

Taksist se je rešil tako, da je zbežal iz avtomobila, s seboj pa vzel tudi ključe. Iračan je želel taksistu odtujiti vozilo in sam nadaljevati pot proti Ljubljani, zato je stekel za njim, da bi dobil ključe. Ko je ugotovil, da mu to ne bo uspelo, je odšel nazaj v avtomobil in skušal na drugačen način vžgati motor. Vendar so ga pri tem prehiteli policisti, saj je bila prva policijska patrulja na kraju napada zelo hitro in tako preprečila njegov pobeg.

Iračan z nožem ranil taksista, ob napadu na policista dobil strel v nogo

O poškodovanem taksistu sta policijo okoli 17.30 obvestili dve voznici, ki sta v tistem trenutku peljali mimo in videli okrvavljenega moškega, je na novinarski konferenci povedal vodja sektorja uniformirane policije na PU-ju Nova Gorica Evgen Govekar. Policistoma, ki sta prispela na kraj dogajanja, je poškodovani taksist nakazal, da je osumljenec v avtomobilu.

Na pozive se je odzval z grožnjami in napadom

"Policista sta z namenom prijetja osumljenca kaznivega dejanja pristopila k taksiju in moškega pozvala, da izstopi iz vozila in se uleže na tla. Pri tem sta, ker sta ocenila, da gre za nevaren postopek, postopek varovala s službeno pištolo. Osumljenec se je na pozive (v angleškem jeziku, saj sta ugotovila, da gre za tujca) odzval z grožnjami. Ko je izstopil iz vozila, je z nožem v roki stekel proti enemu izmed policistov, da bi ga napadel," pojasnjujejo na PU-ju Nova Gorica.

"Policist je izstrelil opozorilni strel v zrak, ker pa se osumljenec ni ustavil, ga je, da bi odvrnil napad, ustrelil v nogo (zadel ga je v spodnji del noge). S tem je osumljenca onesposobil, policista pa sta mu odvzela nož," še poročajo s PU-ja Nova Gorica.

Tatjana Bobnar pohvalila policista

Policista, ki sta onesposobila osumljenca je pohvalila tudi generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, ki je ob robu obiska južne meje poudarila, da gre vsa zahvala policistoma, ki sta preprečila morebitna hujša kazniva dejanja. Poškodovanemu policistu je bila poleg zdravstvene ponujena tudi psihološka pomoč. Policisti pa v kriminalistični preiskavi sodelujejo tudi s tujimi organi pregona, je povedala Tatjana Bobnar.

Lažje poškodovan tudi napadeni policist

Osumljenca in taksista so nato odpeljali v šempetrsko bolnišnico, kjer je bil napadalec operiran in je ostal v zdravniški oskrbi. Zanj je bilo odrejeno pridržanje, tako da je v bolnišnici pod policijskim nadzorom. Policist, ki je bil napaden, je bil v posredovanju lažje poškodovan, z lažjimi poškodbami pa jo je odnesel tudi taksist, ki je že v domači oskrbi.

S policijske uprave Nova Gorica so sporočili, da vodijo predkazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe, povzročene z nevarnim orodjem v škodo voznika in kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti.

"Po do zdaj zbranih podatkih je policist strelno orožje uporabil strokovno in zakonito. Kot je običajno v takih primerih, bo generalna direktorica policije v skladu s 133. členom Zakona o nalogah in pooblastilih policije imenovala komisijo, ki bo še dodatno preverila okoliščine uporabe prisilnega sredstva," so ob tem še poudarili na PU-ju Nova Gorica.

Brez dokumentov in telefona
Osumljeni napadalec sicer pri sebi ni imel nobenih dokumentov, niti telefona ali denarja. Zato so ponoči in dopoldne policisti porabili veliko časa, da so uradno ugotovili njegovo identiteto in ozadje njegove zgodbe.

Glede na to, da ga je taksist pobral na nekdanjem mejnem prehodu Vrtojba, policija meni, da je nezakonito prišel v Slovenijo iz Italije. Njegovo ime je bilo leta 2018 zapisano med prosilci za azil v Nemčiji, leta 2017 pa naj bi bil tudi v Franciji. O morebitnih kaznivih dejanjih tudi v drugih evropskih državah pa do zdaj še niso pridobili podatkov.