Dragan Tošić je bil na prvi stopnji obsojen na 16 let in pol zapora. Foto: BoBo

Ljubljansko višje sodišče je pred dnevi po pisanju Dnevnika odločilo, da država po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora od domnevnega vodje kriminalne združbe, ki je iz Latinske Amerike tihotapila večje količine kokaina, Ljubljančana Dragana Tošića, ne more terjati premoženja nezakonitega izvora.

Tošić naj bi namreč očitana kazniva dejanja, zaradi katerih je še nepravnomočno obsojen na 16 let in šest mesecev zapora in sedi v priporu, storil pred uveljavitvijo zakona.

Ustavno sodišče pa je lani poleti sklenilo, da zakon ne more veljati za nazaj, retroaktivnost pa označilo za protiustavno. Specializirano državno tožilstvo je nato samo umaknilo deset tožb zoper obtožence in obsojence.

Tožbe zoper Tošića, ki je bila tedaj že v rokah višjih ljubljanskih sodnikov, tožilstvo ni umaknilo. Kljub temu pa je bil zaradi odločitve ustavnih sodnikov o nedopustnosti retroaktivnega delovanja zakona, takšen razplet v tej zadevi pričakovan. Višji sodniki druge možnosti niti niso imeli.

Nedokazan izvor premoženja

Po odločitvi prvostopenjskega sodišča bi sicer Tošić in z njim povezane osebe morali ostati brez 2,2 milijona evrov vrednega premoženja. Ljubljansko okrožno sodišče je odločilo, da toženi niso ustrezno dokazali zakonitosti izvora premoženja, in odobrilo odvzem 61 odstotkov 350.000 evrov vredne družinske hiše Tošićevih v Bizoviku, počitniške hiše in polja v Luciji, dveh ljubljanskih kavarn in sredstev na bančnih računih.

Ljubljanski višji sodniki bodo predvidoma prihodnji mesec sicer znova odločali o Draganu Tošiću, le da tokrat o kazenski zadevi, zaradi katere je trenutno v priporu, saj je bil na prvi stopnji v ponovljenem sojenju obsojen na 16 let in šest mesecev zapora.