Tovšakova je bila že na poti v Ljubljano, a se je morala zaradi zdravstvenih težav obrniti, je povedal njen odvetnik. Foto: BoBo
Tovšakova je bila že na poti v Ljubljano, a se je morala zaradi zdravstvenih težav obrniti, je povedal njen odvetnik. Foto: BoBo

Odvetnik Tovšakove Dušan Tanko je novinarjem pojasnil, da je bila Hilda Tovšak že na poti v Ljubljano, a se je morala zaradi zdravstvenih težav obrniti. Nekdanja prva dama Vegrada se je z zdravniškim opravičilom opravičila tudi na lanskih predobravnavnih narokih.

Ker je bila Tovšakova vabljena pravilno, se njena odsotnost po besedah sodnice Jasmine Javornik obravnava kot nepriznanje krivde. Tanko je povedal, da so vložili ugovor, s katerim nasprotujejo očitani vrsti kaznivega dejanja. O morebitnem priznanju krivde pa s tožilstvom še niso govorili.

Nekdanja bančnika Hypo banke Andrej Oblak in Božidar Špan ter Tovšakova in Matej Košič so obtoženi več kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja. Za druge obdolžene so predobravnavne naroke že opravili, krivde ni priznal nihče.

Tožilec specializiranega državnega tožilstva Marko Godec je novinarjem povedal, da je težava tudi v nerazrešenih procesnih vprašanjih. Obramba namreč uveljavlja izločitev bančne dokumentacije iz tujine, pridobljene na podlagi odredb sodišča. Trdi, da je potekel dvoletni rok od pridobitve dokazov do vložitve zahteve za preiskavo. Tožilstvo vztraja, da rok ni bil prekoračen.

Tanko je danes poudaril, da on predloga za izločitev dokazov ni podal.

Hilda Tovšak ni prišla na sodišče