Ultralahko letalo trčilo v jadralnega padalca

Pilot je po trku med krajema Budanje in Dolga Poljana v bližini Ajdovščine aktiviral reševalno padalo, ki ga imajo ultralahka letala, ter tako rešil življenje sebi in sopotniku. Pilot in potnik v letalu domačega Aerokluba Josip Križaj Ajdovščina sta po prvih podatkih huje poškodovana. Upravitelj športnega letališča v Ajdovščini Stojan Štokelj je za STA potrdil, da je ponesrečeno letalo last ajdovskega aerokluba.

Domačin Boris Krašna, ki je videl nesrečo, je za TV Slovenija dejal, da je v nesreči umrli jadralni padalec letel z bližnjega Kovka, kjer je priljubljeno vzletišče, nesreča pa se je po njegovi oceni zgodila na višini kakšnih 200 metrov. "Bil sem na terasi, letalo je zgoraj počasi brenčalo, sem si rekel, spet se učijo ... prakso delajo, a ne. Kar naenkrat poči, pogledam nazaj gor in vidim, da leti dol, kot bi padal en žakelj, ena vreča. Hitro je padal dol, sem si rekel, to je človek," je opisal dogodek.

Kot je povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Nova Gorica Dean Božnik, sta na kraj dogodka prišla tudi dežurni sodnik in državna tožilka, prav tako je bil o nesreči obveščen tudi dežurni letalski inšpektor. Več informacij po njegovih besedah za zdaj še ni znanih, policija dogodek še preiskuje. V preiskavo okoliščin je vključen tudi helikopter Letalske policijske enote.

Direktor družbe Pipistrel Ivo Boscarol pa je potrdil, da ultralahko letalo domačega Aerokluba Josip Križaj Ajdovščina ni bilo Pipistrelovo, pač pa italijanske izdelave Storch.

Zaradi razglašene epidemije novega koronavirusa sicer še vedno odsvetujejo izvajanje adrenalinskih športov, kamor spada tudi jadralno padalstvo.