Zavodsko kosilo je danes odklonilo 15 pripornikov. Foto: BoBo
Zavodsko kosilo je danes odklonilo 15 pripornikov. Foto: BoBo

Prav tako imajo vsi priporniki možnost naročanja paketov s hrano, ki jo lahko hranijo v hladilnikih, nameščenih v vsakem bivalnem prostoru, so dodali na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij. Nekateri izmed podpisnikov so medtem že odstopili od izjave in zaužili obrok. Na upravi tudi spremljajo število odklonjenih obrokov, saj so med posameznimi obroki razlike. Danes je zavodsko kosilo denimo odklonilo 15 pripornikov, vsi pa bodo napoteni v obravnavo v zavodsko ambulanto. Prav tako bodo vse morebitne gladovno stavkajoče obravnavali v skladu z mednarodnimi konvencijami o gladovnih stavkah.

Kot so spomnili na upravi za izvrševanje sankcij, v slovenskih zaporih odklanjanje hrane v zadnjem obdobju ni pustilo posledic na zdravju stavkajočih, prav tako ne beležijo dalj časa trajajočih gladovnih stavk.

Na upravi so sicer potrdili poročanje Primorskih novic, da so v torek nekateri od priprtih začeli tolči po rešetkah oken bivalnega prostora. Ob pristopu pravosodnih policistov so priporniki udarjanje takoj prenehali in se umirili. Sicer pa se je vodstvo koprskega zapora sešlo in opravilo razgovore s pobudniki protesta takoj po tistem, ko so predstavili svoje zahteve z dne 20. februarja kot tudi v prejšnjih dneh. Z večino pripornikov so se znova pogovorili tudi v torek v večernih urah.

Zahteve koprskih pripornikov

Kot so poročale Primorske novice, so med glavnimi zahtevami pripornikov pogostejša uporaba velikega igrišča in telovadnice, ponovna možnost dodatnega naročanja hrane in možnost pogostejše uporabe fitnesa.

Na upravi poudarjajo, da vsa opozorila in namere jemljejo resno. Obenem so ponovili, da so nekatere pripornike nagovorili v odklonitev hrane in da se ne strinjajo z navedbami protestnikov. Vodstvo zapora je o dogajanju nemudoma obvestilo tudi predsednico koprskega okrožnega sodišča in se uskladilo o nadaljnjih ukrepih in dejavnostih.

Zaradi zagotavljanja varnosti drugih pripornikov in zavoda ter ohranjanja reda in discipline so predlagali premestitev določenih pripornikov v druge zavode, premestitve pa so v torek tudi izvedli. S priporniki sicer še vodijo pogovore, nastala nesoglasja pa rešujejo predvsem z ustrezno komunikacijo, so še zagotovili.