RTV Slovenija. Foto: BoBo
RTV Slovenija. Foto: BoBo

Po poročanju medijev je to urednik osrednjih informativnih oddaj na TV Slovenija Jaka Elikan. Ena izmed novinark TV Slovenija je namreč decembra lani zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja podala prijavo na policijo.

Na neprimerno in agresivno vedenje domnevnega storilca so zaposleni na RTV-ju po takratnem poročanju medijev opozarjali že dalj časa. Domnevni storilec naj bi medtem po prijavi novinarke začel bolniški stalež, a naj bi se pozneje znova vrnil na delovno mesto, zaradi česar je aktiv novinarjev informativnega programa TV Slovenija izrazil skrb, da bi se prijaviteljica in domnevni storilec lahko srečala.

Na RTV-ju so takrat odgovorili, da je generalni direktor prijavo takoj po prejemu odstopil pooblaščenki za mobing, ki je bila s prijavo že seznanjena. Zagotovili so tudi, da je generalni direktor odgovornim za organizacijo dela takoj naložil, da delo organizirajo tako, da novinarka in urednik ne bosta imela nobenih neposrednih stikov.

Za šikaniranje na delovnem mestu je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen do dveh let zapora. Če je posledica takšnega dejanja psihično, psihosomatsko ali fizično obolenje ali zmanjšanje delovne storilnosti zaposlenega, je storilec kaznovan z zaporom do treh let.

Na odziv vodstva Radiotelevizije Slovenija in Jake Elikana še čakamo.