Foto: GRZS
Foto: GRZS

Še posebej težko je bilo pretekli konec tedna, ko so v severni triglavski steni potekala kar tri reševanja skoraj ob istem času. V tržaški smeri se je smrtno ponesrečil alpinist, ki je pri plezanju padel skoraj 80 metrov, drugi je ostal nepoškodovan.

Na mestu nesreče se je ugotovilo, da zaradi zahtevnosti stene ni mogoče izvesti reševanja s helikopterjem, zato so reševalci na klasični način dvignili najprej soplezalca in ga pripravili za transport s helikopterjem, pozneje pa še preminulega.

Letos veliko nesreč v gorah
Foto: GRZS
Foto: GRZS

Med reševalno akcijo, ki je zaradi težavnosti zahtevala sodelovanje ekip treh društev GRS: Mojstrane, Rateč in Kranjske gore, se je v slovenski smeri poškodoval planinec, ki mu je padajoči kamen hudo poškodoval glavo in ramo.

Dežurna ekipa za reševanje v gorah ga je s pomočjo vitla in trikotnega sedeža rešila in prepeljala v Mojstrano, kjer so ga predali reševalcem GRS Mojstrana.

Takoj po predaji ponesrečenega je dežurna posadka s helikopterjem Slovenske vojske odletela še na tretjo intervencijo, saj je pri plezanju v dolgi nemški smeri alpinist padel približno pet metrov in si hudo poškodoval zgornji del hrbtenice.

Poškodovanega so prepeljali do Brnika, od tam pa s HNMP-helikopterjem v UKC Ljubljana, helikopter Slovenske vojske za reševanje v gorah pa se je vrnil na mesto prve nesreče, saj je reševalcem uspelo v tem času iz stene rešiti soplezalca preminulega alpinista.