Policisti so opravili ogled kraja nesreče in nadaljujejo zbiranje obvestil o vseh okoliščinah dogodka. Foto: Televizija Slovenija/Barbara Vidmajer
Policisti so opravili ogled kraja nesreče in nadaljujejo zbiranje obvestil o vseh okoliščinah dogodka. Foto: Televizija Slovenija/Barbara Vidmajer

Dopoldne sta dva balona poletela iz okolice Bistre na enourni polet in sta imela namen pristati na Barju pri Igu, je v izjavi za javnost povedal predstavnika za odnose z javnostmi na PU-ju Ljubljana Tomaž Tomaževic. Nesreča se je zgodila pri pristajanju enega od balonov, ki je s košaro trčil v travnik. V njem je bilo pet državljanov Belgije in državljan Slovenije.

V dogodku so bili po informacijah policije poškodovani štirje ljudje – 55-letni belgijski pilot zrakoplova, 28- in 54-letni potnici iz Belgije in 67-letni slovenski državljan, ki je bil na poletu pomožni pilot. Vsi poškodovani so bili odpeljani v UKC Ljubljana.

"Belgijski državljani so danes prišli v Slovenijo skupaj z balonarsko opremo in nameravali opraviti polet," je okoliščine pojasnil Tomaževic. Drugi balon, v katerem so bili trije ljudje, je varno pristal na Barju. Na kraj nesreče je prišlo več reševalnih ekip, tudi helikopter, območje je bilo zavarovano, gasilci pa so izključili možnost požara ali eksplozije. Vzrok nesreče za zdaj še ni znan. Policisti so opravili ogled kraja nesreče in nadaljujejo zbiranje obvestil o vseh okoliščinah dogodka.

Nihče od ponesrečencev ni v smrtni nevarnosti, eden sprejet na intenzivno nego

Ob trdem pristanku so bili poškodovani štirje ljudje. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Ob trdem pristanku so bili poškodovani štirje ljudje. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Kot so sporočili iz UKC-ja, so trije udeleženci nesreče težje, eden pa lažje poškodovani, nihče pa ni življenjsko ogrožen. "V obravnavo smo sprejeli štiri poškodovance, eden je že bil odpuščen domov, trije bodo hospitalizirani," je v popoldanski izjavi za javnost povedal Franc Štefanič iz UKC-ja. Kot je še pojasnil, je najtežje poškodbe utrpel eden od moških sopotnikov, ki ga obravnavajo kot politravmo, saj je utrpel poškodbe glave in prsnega koša, ter ga bodo zato tudi sprejeli na intenzivni oddelek bolnišnice. Preostala dva ponesrečenca pa sta utrpela poškodbo hrbtenice, eden izmed njiju tudi resnejšo poškodbo vretenca. Pri tem se bodo zdravniki še odločili, ali bo potreben operativni poseg, je še dejal Štefanič.

Vodja izmene na reševalni postaji UKC-ja Robert Sabol, ki je kot prvi reševalec posredoval na kraju nesreče, je pojasnil, da so bili sprva obveščenih o šestih poškodovanih na kraju nesreče, zato so aktivirali tudi načrt za velike nesreče, a so ga pozneje ob prihodu na sam kraj in pregledu stanja preklicali. Po besedah Sabola, ki je sicer posredoval tudi v balonarski nesreči leta 2012, pa je bila tokratna nesreča bistveno manjših razsežnosti.

Tudi balonarska nesreča pred desetimi leti se je sicer zgodila na Barju, ob tem pa je balon zagorel. V nesreči je takrat umrlo šest ljudi, osem poškodovanih je bilo v kritičnem stanju. Balon je takrat vzletel kljub nestanovitnemu vremenu in napovedi neviht.

Balonarska nesreča na Ljubljanskem barju

Ob pristanku pihal močan veter, trije ljudje padli iz košare balona

Kot je za Televizijo Slovenija poročala Barbara Vidmajer, so bili za nesrečo najverjetneje krivi sunki vetra. Iz Balonarskega društva Barje so sporočili, da je želela skupina, ki je v Slovenijo pripotovala iz Avstrije, z balonom poleteti nad Bledom, vendar so jim zaradi močnega vetra v višjih legah to odsvetovali in jih raje preusmerili na bolj odprto Ljubljansko barje. Dva belgijska balona sta tako poletela proti Barju, vendar se je izkazalo, da je veter veliko močnejši, kot so napovedovali. Ob trdem pristanku so trije ljudje popadali iz košare.

Balonarji iz barjanskega društva sicer ocenjujejo, da se je zgodil splet nesrečnih okoliščin. Sunek vetra je namreč pospešil balon ravno v času, ko je ta pristajal. Po spletu so zakrožile informacije o težavi z gorilnikom, a je belgijski pilot to zanikal. Ljubljanski balonarji so sicer poudarili, da gre za zelo nepredvidljivo situacijo, in ocenjujejo, da belgijski pilot ni napravil nobene napake, tudi balon je po nesreči ostal cel.

Grega Trček iz Balonarskega centra Barje je v izjavi za STA poudaril, da bo točen vzrok za nesrečo jasen šele po končani preiskavi. Potrdil je, da je ob pristanku pihal močan veter in da je več ljudi padlo iz košare. Slovenski balonarji se zdaj sicer bojijo, da bi nesrečni dogodek negativno vplival na njihovo dejavnost, ki si je po hudi nesreči leta 2012 in koronskem premoru končno nekoliko opomogla. Ob tem dodajajo, da se je v Sloveniji do zdaj pripetila le peščica nesreč.