Foto: PU Celje
Foto: PU Celje

Kot so sporočili s PU-ja Celje, je osumljenec 27. maja lani ponoči podtaknil ogenj pri leseni ograji podjetja na Iršičevi ulici v Celju, v požaru pa je nastalo za približno 1000 evrov škode.

Nato je 23. septembra lani na Ipavčevi ulici zakuril poslovni objekt. Na leseni del je nastavil hitro vnetljiv paket, ga prižgal in povzročil požar, ki se je razširil na večji del objekta. Nastalo je za približno 50.000 evrov škode, požar pa so pogasili gasilci. Na istem objektu je ogenj znova podtaknil 26. marca letos, ko je nastalo še za približno 10.000 evrov škode.

24. julija lani je na Iršičevi ulici v Celju zanetil požar na paletah v ograjenem skladišču podjetja. 18. avgusta lani je na Jamovi ulici s pomočjo hitro vnetljivega paketa zakuril leseni del ograje stanovanjskega objekta.

Poškodovana ograja. Foto: PU Celje
Poškodovana ograja. Foto: PU Celje

23. avgusta lani je na območju Ceste na grad odvrgel steklenico z vnetljivo vsebino oziroma molotovko in povzročil požar na drevju. Širjenje ognja so preprečili gasilci. 3. oktobra lani je ponoči pred trgovino na Ipavčevi ulici namestil vnaprej pripravljeno vnetljivo snov, zanetil požar in povzročil nevarnost za večjo premoženjsko škodo.

30. aprila letos pa je v popoldanskih urah na Dolarjevi ulici ob cesti ob robu gozda v suho listje odvrgel prižgan vnetljiv paket. Na srečo je požar hitro opazil občan in ga pogasil ter preprečil večjo škodo.

"Omenjenih dejanj je bilo zagotovo še več, saj se je vse skupaj začelo z manjšimi požari v smetnjakih, na travnikih in drugih površinah, ki so jih v več primerih pogasili občani sami. Dogajanje se je stopnjevalo do te mere, da smo okrepili opazovalne službe na območju Celja in izvajali večtedenske poostrene nadzore, v katerih smo preverili identiteto večjega števila ljudi. Dejavnosti so se obrestovale, saj smo s pridobljenimi podatki, ogledi posnetkov varnostnih kamer in preostalimi dejavnostmi izsledili osumljenega," so zapisali na PU-ju Celje.

38-letnemu Celjanu so policisti pretekli teden odvzeli prostost, saj je osumljen, da je v zadnjem letu storil najmanj osem kaznivih dejanj: tri požige, dve poškodovanji tuje stvari ter tri povzročitve splošne nevarnosti.

Pri osumljenem so opravili tudi hišno preiskavo, med katero so našli in zasegli več predmetov in pripomočkov, ki jih je uporabljal za podtikanje požarov. "Zasegli smo mu tudi nekaj prepovedanih drog ter več predmetov, prirejenih za napad, ki sodijo med hladno orožje." Preiskovalni sodnik je za 38-letnika odredil pripor, policija pa intenzivno nadaljuje preiskavo preostalih kaznivih dejanj, za katera sumijo, da bi jih lahko še storil.