Stari del vrtca je bil v požaru popolnoma uničen. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Stari del vrtca je bil v požaru popolnoma uničen. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Mariborski policisti so bili o požaru v vrtcu Brezje, ki je dislocirana enota vrtca Pobrežje, obveščeni ob 2.43. Ko so gasilci prišli na kraj dogodka, je bil požar v starem delu vrtca popolnoma razvit. V vrtcu so sicer trenutno potekala gradbena dela, saj so k starem delu objekta zgradili nov prizidek, ki ga je gasilcem na srečo uspelo rešiti. Požar jim je uspelo omejiti ob 4. uri zjutraj, ob 7.30 pa pogasiti. Pri tem je sodelovalo 66 gasilcev s 16 vozili, je za Televizijo Slovenija poročala novinarka Saška Jazbec.

Policisti in kriminalisti so po ogledu kraja požara ugotovili, da je zagorelo na ostrešju starega dela vrtca, in sicer zaradi tehnične napake na električnih vodnikih napeljave. Tuja krivda je po dosedanjih ugotovitvah policije izključena. "Očitno je prišlo do tehnične napake, za zdaj še iz neznanega vzroka, na starejši električni napeljavi. Policisti in kriminalisti bodo z dodatnimi poizvedbami to potrdili ali ovrgli," je v izjavi za medije dejal vodja službe direktorja mariborske policijske uprave Boštjan Velički.

Po trenutni oceni škoda na objektu, ki je popolnoma uničen, znaša približno 800 tisoč evrov na škodo Javnega vzgojno izobraževalnega zavoda Vrtec Pobrežje oz. Mestne občine Maribor kot ustanovitelja javnega zavoda, medtem ko je podjetje, ki je izvajalo obnovitvena dela na vrtcu, oškodovano za približno 30 tisoč evrov. V požaru je namreč zgorelo orodje, oprema in gradbeni material.

Zaključek rekonstrukcije in gradnje prizidka je bil predviden konec maja

Kot je povedala ravnateljica Vrtca Pobrežje Branka Šamec, je stari del vrtca popolnoma uničen. "Hišnik me je klical zjutraj ob 3.20, da Brezje gori. Ko sem prišla sem, je bilo polno gasilcev tukaj iz sektorja pa gasilska brigada. Gorelo je ostrešje v stari stavbi. Pravzaprav je stari del uničen, tako da ga ni," je dejala za Televizijo Slovenija.

V načrtu je bilo, da bodo nove prostore v vrtcu začeli uporabljati septembra. Med obnovo in gradnjo prizidka imajo prostore za vrtčevske otrok že vse leto v sosednji šoli, zato z izvajanjem dejavnosti zaradi požara ne bo težav. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
V načrtu je bilo, da bodo nove prostore v vrtcu začeli uporabljati septembra. Med obnovo in gradnjo prizidka imajo prostore za vrtčevske otrok že vse leto v sosednji šoli, zato z izvajanjem dejavnosti zaradi požara ne bo težav. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Načrt vodstva vrtca in občine je bil, da bi nove prostore začeli uporabljati 1. septembra, kako bo dejansko, pa se bodo zdaj še dogovarjali. Prostore za vrtčevske otroke imajo sicer že vse leto v sosednji šoli, zato z izvajanjem dejavnosti ne bo težav, saj bodo tudi v ponedeljek otroci lahko prišli v prostore šole.

Z dograditvijo novega dela in rekonstrukcijo starega dela vrtca Brezje, ocenjeno na nekaj več kot milijon evrov, je občina želela zagotoviti tej enoti dva dodatna oddelka ter skupne in ostale spremljajoče prostore, ki jih ta doslej še ni imela. Gradbena dela so začeli novembra lani, zaključek projekta pa je bil predviden konec tega meseca. Zazdaj še ni znano, ali je bila v požaru povzročena škoda tudi na novem delu vrtca.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič si je ogledal pogorišče in se zahvalil gasilcem za uspešno posredovanje. "Nesreča res ne počiva. Z velikim obžalovanjem spremljam situacijo na terenu – na pogorišču našega vrtca Brezje," je zapisal na družbenem omrežju Facebook.

Pri posredovanju ob požaru se je lažje poškodoval en gasilec, ki je bil z reševalnim vozilom odpeljan v UKC Maribor, kjer so mu oskrbeli ureznine na levi roki. Kot je za Televizijo Slovenija pojasnil poveljnik Gasilske brigade Maribor Primož Osojnik, je gasilec že v domači oskrbi in z njim ni nič hujšega.

V Mariboru ponoči zagorel vrtec Brezje