Zagorelo je ostrešje stavbe, kjer ima Paloma pisarne, vitalni deli podjetja pa pri tem niso bili ogroženi. Foto: Facebook/Anton Draškovič
Zagorelo je ostrešje stavbe, kjer ima Paloma pisarne, vitalni deli podjetja pa pri tem niso bili ogroženi. Foto: Facebook/Anton Draškovič

Po besedah poveljnice civilne zaščite Občine Šentilj in predsednice PGD-ja Sladki Vrh Valentine Ošlovnik so očividci gasilcem povedali, da je v ponedeljek popoldne med neurjem okrog 18. ure nekaj počilo, a ni bilo še nič vidno. Potem pa so zaposleni tovarne Paloma zaznali dim in takoj nato že videli ogenj, ki se je zelo hitro širil. Kot je v ponedeljek pozno zvečer povedal vodja intervencije Sandi Šeligo, je gorelo 600 kvadratnih metrov prostorov na podstrešju, kjer so pisarne, jedilnice in kuhinja.

Posredovalo je več kot 130 gasilcev iz mariborske poklicne brigade in osmih prostovoljnih društev iz okolice, z mobilno postajo za polnjenje jeklenk pa so na pomoč priskočili tudi gasilci iz sosednje Avstrije iz Cmureka in Feldbacha. Po informacijah Policijske uprave Maribor se je med intervencijo eden od gasilcev poškodoval. "Imeli smo zelo veliko težavo z zagotavljanjem tega, da se ogenj ni razširil na druge objekte, ker tam bi imeli še malo več težav, ker je bilo še več gorljivega materiala notri. Tako da smo se dejansko štiri ure mučili s tem, da ni bilo preskoka ognja," je dejala Ošlovnik.

Sorodna novica Češko-slovaški lastniki v prenovo proizvodnje in skladišč Palome vložili 138 milijonov evrov

Velike težave so jim med gašenjem delale zelo visoke temperature, je dodala. Poleg tega je bila streha zelo nestabilna, saj je kovinska. "Gasilci so pričali, da že dolgo niso čutili česa tako vročega kot tu. Zato je uničene ogromno opreme, od visokih temperatur in ostrih predmetov so pokale cevi, tudi steklo je pokalo in komaj smo prebili kovinsko streho, da smo sploh lahko prišli do žarišč, da smo lahko gasili," je opisala.

Gasilcem je požar okoli polnoči uspelo pogasiti, tako da se ogenj s pisarniškega dela na srečo ni razširil na proizvodnega in skladiščnega, ki je novejši in kjer v podjetju hranijo večjo količino papirja in kemikalij, del tega pa so nedavno posodobili s skoraj 140 milijonov evrov vredno naložbo.

Po prvi oceni policije je v požaru nastalo za pet milijonov evrov škode. Ogled kraja požara in ugotavljanje vzrokov za njegov nastanek še nista končana.

Požar v poslovni stavbi podjetja Paloma

Gasilci so čez noč ostali na lokaciji, kjer so prekopavali pogorišče in iskali posamezna žarišča ter polivali tudi izolacijo, da se ne bi ogenj ponovno vžgal. Ostali so tudi na požarni straži. Vzrok požara še ni znan, prav tako pa ni ocenjena škoda, ki jo je povzročil ogenj. Uničeni so sicer streha in dve nadstropji.