Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Policisti Policijske uprave Ljubljana so ugotovili, da je 43-letni državljan BiH-a v osebnem vozilu BMW tihotapil osem Sircev, ki so nezakonito prečkali mejo na poti iz Hrvaške v Italijo. Poleg njih je bila v avtomobilu še mladoletna oseba, domnevno voznikov pastorek, je na novinarski konferenci pojasnil inšpektor z ljubljanske policijske uprave Primož Kadunc.

Pet Sircev je sedelo na zadnjem sedežu, trije pa so bili v prtljažniku. Vzrok nesreče je bila vožnja z neprilagojeno hitrostjo. Voznik je po prehitevanju tovornjaka zavil nazaj na vozni pas in izgubil oblast nad vozilom ter trčil ob varovalno ograjo. Pri tem so iz vozila padli trije potniki. En človek je umrl na kraju nesreče, dva potnika sta bila v kritičnem stanju odpeljana v UKC Ljubljana, kjer je pozneje eden izmed njiju umrl. V bolnišnici je na zdravljenju še en potnik.

Zaprosili za azil
Preživeli sirski državljani so najprej zapustili prizorišče nesreče, vendar so se nato vrnili in pozneje zaprosili za azil. Za štiri tujce že poteka azilni postopek. Pri njih so sprva sicer sumili na tuberkulozo, česar pa do zdaj niso potrdili. "Vse osebe so bile pregledane zaradi sumov prenosljivih bolezni, ki pa se do zdaj niso potrdili," so naknadno sporočili s policije.

Zoper voznika bodo policisti podali kazenski ovadbi zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države in povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti.

Na območju Policijske uprave Ljubljana je sicer letos umrlo že 19 ljudi, kar je več kot v celotnem lanskem letu, ko jih je umrlo 17, je še povedal Kadunc.

V prometni nesreči umrla prebežnika