Fotografija je simbolična. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Romsko naselje v Goriči vasi pri Ribnici na Dolenjskem je že dalj časa predmet opozoril o slabih bivanjskih razmerah, veliko razburjenje pa je povzročila smrt dvomesečnega dojenčka pred mesecem dni. Umrl je zaradi pljučnice. Družina s tremi otroki je več let živela v veliki revščini, v slabo opremljeni in slabo izolirani baraki brez vode in elektrike, spali pa so na tleh na odejah. Na dojenčkovem truplu je bila vidna tudi sled ugriza podgane, je danes objavil Dnevnik.

Po njegovih navedbah je center za socialno delo dva dni po smrti dojenčka staršem začasno odvzel še oba druga otroka in ju namestil v krizni center v Grosupljem. Kot razlog za odvzem so denimo navedli težke bivanjske razmere in nedostopnost vode, pa tudi pomanjkljivo skrb za otroke. Staršem so naložili, naj uredijo primernejše prostore za bivanje otrok. Takšne prostore sta potem našla v zidani hiši sorodnika v sosednjem naselju, vendar center še ni vrnil otrok. Center je že v porodnišnici odvzel otroka tudi ženski, ki je z mamo umrlega dojenčka živela v skupni baraki. Center za socialno delo Kočevje trenutno pripravlja postopke za odvzem še sedmih otrok, piše Dnevnik.

V Občini Ribnica sta romski naselji v Goriči vasi in Lepovčah, kjer živi približno 150 Romov. Na Občini Ribnica menijo, da je treba sredstva za reševanje stanovanjske problematike Romov namensko usmerjati na državni ravni. Enako velja za urejanje priključkov na osnovni gospodarski in komunalni infrastrukturi v lokalnem okolju, so navedli za Slovensko tiskovno agencijo.

Občina je po besedah v. d. direktorice občinske uprave Tine Peček že lani seznanila urad vlade za narodnosti s problematiko v romskem naselju v Goriči vasi. Prav tako so župani v skupnem pismu pozvali vlado, naj sprejme ustrezne ukrepe, je izpostavila.

Pri varuhu človekovih pravic pa so že leta 2015 pozvali občino, naj romskemu naselju zagotovi dostop do osnovne infrastrukture, zlasti do pitne vode in sanitarij. Prav tako naj povabi predstavnike naselja na pogovor in jim predstavi možnosti za trajno ureditev njihovih bivalnih razmer. Poleg tega so predlagali, da občina sprejme podrobni področni program in ukrepe v skladu z zakonom o romski skupnosti.

Občina ni upoštevala varuhovih predlogov, ker po njenem mnenju ni pravne podlage za ureditev bivanjskih razmer v naselju. Varuh je zato v dopisu uradu vlade za narodnosti poudaril, da mora v primerih, kadar so pripadnikom romske skupnosti kršene njihove človekove pravice, uresničevanje človekovih pravic zagotoviti vlada. Dolžnost ukrepanja vlade po mnenju varuha velja tudi, če občina ne izpolni svoje zakonske obveznosti in denimo ne sprejme akcijskega načrta.

Pečkova je pojasnila še, da sta bila predstavnika obeh romskih naselij v občini imenovana v komisijo za spremljanje položaja romske skupnosti na ribniškem območju. Ta se je 15. januarja letos sešla šele na ustanovni seji.

Amnesty International pozval k ureditvi razmer

AI Slovenije je ogorčen nad oblastmi, saj nedelovanje na lokalni in državni ravni vzdržuje razmere brez vode in elektrike za številne romske družine. Take človeka nevredne razmere po besedah direktorice društva Nataše Posel že same po sebi predstavljajo zdravstveno tveganje, je navedel Dnevnik. Po navedbah društva Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu že obravnava pritožbo več Romov, tudi tistih iz Goriče vasi, zaradi odrekanja pravice do pitne vode, ki je univerzalna človekova pravica.